Pretraga

Riješene sve žalbe oko Paromlina: Kreće realizacija velike investicije ove gradske vlasti od 80 milijuna eura

A- A+

Već se dulje od godine dana priča o projektu revitalizacije područja Paromlina. Paromlin, izgrađen početkom 20. stoljeća, bio je jedan od najvažnijih industrijskih kompleksa svog doba te je građevini dodijeljen status zaštićenog kulturnog dobra. Provedbom natječaja tvrtka ‘UPI-2M’ d.o.o. prvonagrađena je pa su krenuli dogovori oko idejnog projekta. Nakon što je kao Grad kao naručitelj donio odluku o radovima na Paromlinu krajem 2023. godine, početkom ove godine uložene su žalbe na natječaj. Žalbe su riješene pa radovi na najvećoj kapitalnoj investiciji ove gradske vlade mogu krenuti. Radit će se u tri faze, a radovi bi trebali završiti do 2026.

Kompleks Paromlin | Foto: Bauštela.hr

Kompleks Paromlin | Foto: Bauštela.hr

Nakon što je na početku prošle godine trebala krenuti realizacija najveće kapitalne investicije u mandatu ove gradske vlasti. Unutar ove investicije trebali bi se graditi društveno-kulturni centar i Gradska knjižnica, a gradnja kreće.

Isprva, veliko ulaganje u Paromlin bilo je planirano na početku ove godine, no radovi su kasnili zbog dvije žalbe. Grad je kao naručitelj odluku donio u prosincu prošle, 2023. godine. Nastavno na odluku, u siječnju je ZEM nadzor uložio žalbu na natječaj za nadzor radova. Sredinom veljače DKOM je uvažio žalbu i Gradu te je odluka vraćena na novo odlučivanje. Grad je odabrao ZEM, na što se tada žalila tvrtka KLing koja je isprva bila odabrana. Prošli tjedan DKOM je tu žalbu odbio kao neosnovanu pa radovi napokon mogu početi, piše večernji.hr.

Izdvojeni članak

Video: Paromlinska u Zagrebu dobiva gradsku knjižnicu i kulturni centar

Zgrada od 29.800 kvadrata

Prisjetimo se, u siječnju prošle godine, Grad je objavio kako će izgledati projekt nove Gradske knjižnice i društveno-kulturnog centra na prostoru Paromlina, između Paromlinske i Trnjanske ceste. Kao lokaciju projekta odabrana je tako zona ‘Industrijskog kompleksa Paromlin’, a Paromlin je izvorno izgrađen na samom početku 20. stoljeća. Rješenjem Ministarstva kulture Paromlinu je utvrđeno svojstvo kulturnog dobra.

Novi Paromlin | Foto: Grad Zagreb

Na javnom natječaju za izradu arhitektonsko-urbanističkog rješenja za izgradnju Gradske knjižnice Grada Zagreba na Paromlinu, rad tvrtke ‘UPI-2M’ d.o.o. odabran je prvonagrađenim. Grad Zagreb s tvrtkom je sklopio ugovor o izradi predmetne projektne dokumentacije, a nakon odabira tvrtke krenula je izrada izvedbene projektne dokumentacije i troškovnika radova. Nadalje su uslijedili projekti interijera te opreme, prošle godine izvijestili su iz Grada Zagreba.

Prema glavnom projektu, za ukupnu brutto površinu zgrade određeno je da će iznositi 29.800 četvornih metara, a radovi će obuhvaćati tri cjeline. Prije svega, isplanirana je rekonstrukcija postojećih građevina industrijskog kompleksa Paromlina (zgrade transmisije, skladišta brašna i silosa) koje su kulturno dobro. Zatim će uslijediti faksimilna rekonstrukcija zgrade mlina, a na kraju izgradnja nove građevine.

Izdvojeni članak

Rušenje banke nasuprot Glavnog kolodvora je devastacija u centru Zagreba

Projekt vrijedan 80 milijuna eura

O natječaju za projekt krenulo se govoriti krajem 2022. godine te je natječaj u 2023. i raspisan, a sada su razriješena i sva pitanja vezana za natječaj raspisan sredinom kolovoza. U trenutnim okolnostima, očekuje se početak realizacije projekta u vrijednosti oko 80 milijuna eura.

Početkom prošlog tjedna, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) odbila je posljednju u nizu žalbi, a gotovo istovremeno parkiralište u Paromlinu zauzeli su građevinski kontejneri, što se smatra znakom početka radova. Prema procjenama, radovi će potrajati oko dvije godine, to jest između 24 i 30 mjeseci. Kraj radova na suvremenom centru na mjestu oronule zgrade očekuje se do 2026. godine.

Novi Paromlin | Foto: Grad Zagreb

Nova cesta prema Paromlinu

Projekt će se odvijati u fazama, a radove će pratiti izmjene u prometnim tokovima oko gradilišta. Prije početka radova, Holdingova podružnica Zagrebačke ceste za 132 tisuće eura unutar mjesec dana treba izgraditi novu prometnicu, odnosno oko 250 metara ceste koja će se protezati od Trga Stjepana Radića, pored dvorane Lisinski, preko postojećeg gradskog parkirališta Paromlin pa sve do Koturaške ulice.

Dok će za vrijeme radova cesta služiti za pristup strojeva gradilištu ista novoizgrađena cesta kasnije će omogućavati pristup Paromlinu i njegovoj podzemnoj garaži. Iz Grada je obećana zamjena parkirališnih kapaciteta na tom predjelu grada. U prošloj godini, srušene su tri kuće u Paromlinskoj, a i bivša zgrada Zagrebačke banke, koja je u vlasništvu privatnog investitora.

Cilj projekta prije svega je revitalizacija kulturne industrijske baštine u prostor intenzivnog javnog života, čemu bi potpomogli javni i turistički sadržaji. Projekt će predstavljati multifunkcionalni javni prostor, a uključivat će sve neizostavne funkcije suvremene knjižnice te društveno-kulturnog centra – s lako pristupačnim javnim uslugama.

Planira se i uređenje bivšeg industrijskog kompleksa tvornice Badel/Arko, a o tome više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap