Pretraga

Projekt ‘Blok Badel’ prerađen, uskoro velika transformacija u središtu Zagreba

A- A+

Područje bivšeg industrijskog kompleksa tvornice Badel/Arko jedino je neuređeno zemljište na istoku Donjeg grada u Zagrebu za koje se čeka rekonstrukcijsko rješenje, i to više od desetljeća. No, tomu je izgleda došao kraj. Usvajanje konačnog nacrta plana je na pomolu, a prema najavama riječ je o modifikaciji na natječaju izabranog projekta koja je obuhvatila veći stupanj ozelenjavanja i pristupačnosti građanima.

blok Badel

blok Badel | foto: Luka Korlaet FB

Jedno od najvrednijih ‘brownfield’ područja u gradu Zagrebu, javnosti poznajte kao ‘Blok Badel’, na kraju je svoje planske preobrazbe, poručio je na društvenim mrežama zagrebački dogradonačelnik, Luka Korlaet. Očekuje se da konačni izgled buduće građevine na ovoj lokaciji uskoro ugledati svijetlo dana.

– Proces započet velikim međunarodnim urbanističkim natječajem 2012. ovih dana završava konačnim nacrtom plana čije usvajanje će omogućiti i fizičku preobrazbu ovog prostora. U odnosu na natječajni rad, a u skladu s primjedbama u javnoj raspravi, konačni planski dokument značajno je zeleniji, manje izgrađen te pristupačnije javne unutrašnjosti sa zgradom društveno-kulturne namjene, ex-Pjenicom, poručuje Korlaet, koji je na svome Facebook profilu objavio fotografije ‘Bloka Badel’ prije i poslije uz napomenu kako ‘prikazi u prilogu nisu stvarni projekt već samo simulacija mogućeg stanja’.

blok Badel

blok Badel | foto: Luka Korlaet FB

Uređenje površine od 3 hektara

Blok Badel omeđen je na sjeveru Vlaškom ulicom, na istoku Trgom Eugena Kvaternika i Ulicom Pavla Šubića, na jugu Martićevom ulicom i na zapadu Ulicom Marijana Derenčina. Površina cijelog bloka, sveukupnog prostora izrade urbanističkog plana uređenja (UPU), iznosi oko 3 hektara, a površina užeg područja zahvata, odnosno obuhvata provedenog gradskog projekta, iznosi oko 2 hektara.

Unutar obuhvata se nalaze pojedinačne građevine s obilježjima kulturnog dobra. Kao posebno vrijedne ističu se sljedeće građevine: Upravna zgrada (Vlaška ulica 116), Zgrada tvornice pjenice (destilerija) u centralnom dijelu unutrašnjosti bloka, Zgrada rafinerije i pecare žeste, kasnije dio tvornice Gorica (Ulica P. Šubića 55) i Zgrada skladišta (južno od Upravne zgrade).

Izdvojeni članak

Park Kneževa – urbana oaza koja je fasadne vrtove i stambeno ozelenjivanje dovela u središte Zagreba

Nešto staro, nešto novo

Prema prijedlogu urbanističkog plana uređenja, namjera je Grada zaštititi i obnoviti zgrade iz doba razvoja zagrebačke industrije. Tako bi se omogućila rekonstrukcija i prenamjena Zgrade tvornice pjenice, kao i vrijednih pročelja Tvorničke zgrade Gorica i Zgrade skladišta.

Zadržala bi se postojeća raznolikost visina uličnih građevina, postojeća urbana matrica i tipologija gradnje, a osigurali bi se i javni pješački prolazi, otvorenih i zatvorenih javnih prostora u bloku. Krenulo bi se i u cjelovito uređenje partera i zelenih površina, te formiranje javnih otvorenih i parkovnih prostora uz Zgradu tvornice pjenice.

Dogradonačelnik Zagreba, Luka Korlaet, nedavno je najavio i veliku transformaciju u Paromlinskoj ulici, pogledajte ovdje detalje.

Copy link
Powered by Social Snap