Pretraga

Video: Paromlinska u Zagrebu dobiva gradsku knjižnicu i kulturni centar

A- A+

Stare zgrade koje su desetljećima krasile centar Zagreba, sada se pripremaju za svoju neizbježnu sudbinu – rušenje. Radi se o derutnoj zgradi Zagrebačke banke i trima ruinama u Paromlinskoj ulici. Uskoro slijede i radovi na zgradi Paromlina na čijem će mjestu niknuti nova gradska knjižnica te prostori gradskog kulturnog centra. Prema riječima aktualne vlasti, to je najreprezentativniji gradski prostor na području Zagreba, a bivša uprava je njegovu sanaciju odgađala.

Zgrada u Paromlinskoj

Zgrada u Paromlinskoj 2 | foto: Google street view

Iz Grada Zagreba poručili su da će se 350 parkirnih mjesta pokraj Paromlina preseliti na prostor Gredelja, gdje također započinju s obnovom zgrada. Prostor sadašnjeg parkinga uredit će se kao reprezentativan parkovni potez, a s njegove istočne strane niknut će nova zgrada gradske knjižnice i društveno-kulturnog centra.

– Kamo god pogledamo, svjedoci smo nedovršenog procesa modernizacije Zagreba. Ova gradska uprava želi tome stati na kraj, taj proces nastaviti i uvesti reda, rekao je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet, inače diplomirani arhitekt. Pogledajte koji to još objekti svojim derutnim izgledom kvare sliku grada.

Izdvojeni članak

Metropola rugla: Ovih 10 objekata ne služi na čast glavnom gradu Hrvatske

Izbor izvođača radova je pri kraju, a gradilište bi trebalo biti otvoreno krajem godine. Time će gradski prostor napokon dobiti izgled kakav zaslužuje, a zapuštene i ruševne zgrade više neće biti prijetnja sigurnosti građana.

Copy link
Powered by Social Snap