Pretraga

Park Kneževa – urbana oaza koja je fasadne vrtove i stambeno ozelenjivanje dovela u središte Zagreba

A- A+

Između ulica kneza Borne i kneza Branimira u Zagrebu, na parceli od preko 10.000 kvadrata, uzdiže se stambeni kompleks Park Kneževa. Riječ je o jednom od rijetkih građevinskih projekata stambene namjene u Hrvatskoj koji zasluženo nosi epitet zelene urbane oaze.

Investitor projekta bila je renomirana tvrtka VMD Model d.o.o., članica VMD Grupe, a ova zelena priča na top lokaciji autorsko je djelo projektantskog tima Studija 3LHD koji je za Park Kneževa kao arhitektonsko ostvarenje nominiran za nagradu ‘Drago Galić’ Udruženja hrvatskih arhitekata.

Kompleks sadrži 128 stanova veličine u rasponu od 80m2 do 330m2 raspoređenih u 6 zgrada. Kroz stambeni blok prolazi šetnica koja spaja Borninu i Branimirovu ulicu, a garaže i parkirna mjesta su smješteni na dvije podzemne etaže ispod samog kompleksa. Tipologije stanova unutar bloka uključuju stanove s loggiama, stanove s terasama, dvoetažne kuće u nizu s vrtovima (tzv.townhouse), te penthouse stanove koji pružaju zadivljujući panoramski pogled na cijeli Zagreb.

Šetnica i vertikalni vrtovi

Uz stanove kompleks sadrži i desetak poslovnih prostora smještenih u prizemlju zgrada uz novu šetnicu kojoj tijekom dana imaju pristup svi građani. Dodatni sadržaj u bloku je i dječji vrtić, u cijelosti izgrađen od drveta kao poseban paviljonski objekt. Uz činjenicu da je ovaj projekt osmišljen i realiziran tako da se uklopi u lokalnu zajednicu i obogati ju, ono što ga čini posebnim je hortikultura koja stambeni blok okružuje. Na cijelom projektu ukupno je posađeno oko 57.000 sadnica različitih biljaka! Tu su i fasadni vertikalni vrtovi s navodnjavanjem – veliki iskorak prema zelenoj urbanizaciji kojoj danas teže svi veliki gradovi.

Izdvojeni članak

Petogodišnja Strategija za zeleni Bjelovar – uključuje i ozelenjivanje industrijskih zona

Iz Studija 3LHD ističu kako je projekt rađen s idejom da se veliki prazan prostor u samom središtu grada koji je bio dio industrijskog bloka transformira tako da postane dodatna vrijednost zagrebačkog Donjeg Grada.

– Projekt se nalazi u tipičnom bloku zagrebačkog Donjeg Grada, u blizini željezničke pruge, omeđen Branimirovom, Borninom, Domagojevom i Erdödyevom ulicom. Riječ je o prostoru stambeno-industrijskog bloka bivše tvornice Nada Dimić i tvornice Penkala. Od zatvaranja tvornica 1990-ih, zgrade u zoni između dviju ulica su dotrajale i uklonjene. Time je stvoren potencijal u samom središtu grada koji je omogućio kvalitetnu urbanističko-arhitektonsku intervenciju. Analiza zagrebačke tradicije donjogradskih blokova, javnih prolaza koji su uvijek prisutni u njima, visokih zgrada i parkova unutar blokova rezultirala je konceptom novog zelenog urbanog bloka. Kvaliteta zagrebačke blokovske strukture u središtu grada, koja je inspirirala projekt, omogućuje kvalitetan urbani život, jedinstven životni stil i kulturne mogućnosti unutar visoke urbane gustoće. To je prostor u kojem su prisutne različite tipologije – stanovanje, poslovni prostori i rekreacijske površine, objašnjavaju iz Studija 3LHD

Veća kvaliteta života za sve

Dodaju kako je osnovna ideja novog bloka bila pješačko povezivanje dviju ulica, jasna preglednost i pristup gradu i bloku, stvaranje nove velike zelene površine – urbanog parka unutar bloka. Ističu kako je uvođenjem parka u unutrašnjost podignuta kvaliteta stanovanja ne samo za stanovnike bloka, već i za okolne zgrade.

– Park Kneževa pješački povezuje Branimirovu i Borninu ulicu i omogućuje pristup javnim sadržajima u svojoj unutrašnjosti, podižući tako kvalitetu stanovanja cijelom susjedstvu. Unutar bloka smještene su tlocrtno i visinski razvedene zgrade okružene parkom, čiji su volumeni u interakciji s blokovskim zelenilom. Sadržajno objedinjuje nekoliko tipologija: stanovanje, poslovne prostore i urbani park, kažu projektanti.

Cijena kvadrata za stambenu površinu u ovom kompleksu kretala se od 4.000 do 4.800 eura, a garaža 2.100 eura po četvornom metru. Kako smo već spomenuli svi stanovi rasprodani su tijekom gradnje, a trenutna vrijednost na tržištu iznosi između 6.000 i 8.000 eura za kvadrat. Dovoljan pokazatelj da su ovakvi, zeleni stambeni projekti budućnost, te da ih stanovnici Zagreba, ali i drugih većih urbanih sredina u Hrvatskoj pozdravljaju i željno iščekuju.

Copy link
Powered by Social Snap