Pretraga

Kada neće vlast, budu bauštelke: Žene same popločile kilometar pješačke staze

A- A+

Žene malenog mjesta Romaszki u Poljskoj odlučile su se za pothvat vrijedna divljenja. Nakon što lokalna vlast nije osigurala sredstava za popločavanje pješačkih staza stvar su doslovno preuzele u svoje ruke i same popločile svoje selo.

popločavanje

popločavanje | foto: KGW Rumianki

Romaszki je maleno mjesto od 400 ljudi u istočnoj Poljskoj u kojemu se godinama čekalo da vlast osigura popločavanje neasfaltiranih i blatnjavih staza. No, kako u mjesnom budžetu za 2022. i 2023. godini nije bilo novca za plaćanje radne snage za taj posao, članice Kluba seoskih domaćica ‘Rumianka’ odlučile su posao obaviti same.

Izdvojeni članak

Zgrade u socijalističkim naseljima pred istekom roka trajanja, ali Hrvati zadovoljni životom u njima

Metoda pokušaja i pogreški

Vijeće Rossosza, administrativnog okruga u kojem se nalazi Romaszki, Klubu je osigurao građevinski materijal. Žene su se organizirale, te su zajedničkim snagama ručno, ciglu po ciglu, postavile jedan kilometar pješačkih staza.

– Gradonačelnik nam je dao materijale i mi smo, kao čin za dobrobit zajednice, položili ukupno jedan kilometar popločavanja kroz cijeli Romaszki. Naši muževi su nam pokazali kako se to radi. Ispostavilo se da to i nije tako težak posao. Kasnije su nas nadzirali i nekako smo metodom pokušaja i pogrešaka postali popločači, rekla je Edyta Pawlukiewicz iz udruge domaćica za Dziennik Wschodni.

popločavanje

popločavanje | foto: KGW Rumianki

Posao se nastavlja

Za popločavanje pješačkih staza u Romaszkom ženama je trebalo dosta vremena s obzirom na to da je većina njih mogla raditi samo u večernjim satima i vikendom. No, to ih nije obeshrabrilo, već zbližilo. Dogovarale su rad u smjenama, a dok bi jedna skupina popločavala, druga bi pripremala hranu i osvježenja za sve. Tako je jedan mali građevinski projekt u velikoj mjeri povezao mještane na način kakav nisu mogli ni zamisliti.

Posljednja dionica popločavanja u Romaszkom, na stazi koja vodi od crkve prema mjesnom groblju, završena je krajem srpnja nakon što je lokalni župnik zamolio žene mogu li to učiniti. No, to ne znači da je pothvatu kraj. Naime, iako su isprave žene namjeravale popločiti tek najkritičnije točke u selu, inicijativa je postala toliko popularna da odlučile same nastaviti popločavanje dok se cijelo selo ne uredi. Planiraju ponovno pokrenuti radove čim im bude osiguran građevinski materijal.

Doznajte ovdje sve o pobjedi građanske inicijative protiv izgradnje spalionice otpada na Rebru.

Copy link
Powered by Social Snap