Pretraga

Pobjeda građanske inicijative: Zaustavljen projekt izgradnje spalionice otpada na Rebru

A- A+

Nakon što je pokrenuta građanska inicijativa ‘Stop spalionici Rebro’, a održan je i prosvjed, ipak je zaustavljen projekt izgradnje spalionice na Rebru. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja obustavilo je postupak procjene utjecaja na okoliš.

KBC Zagreb

KBC Zagreb, foto: KBC Zagreb

Građanska inicijativa ‘Stop spalionici Rebro’ priopćila je da je Ministarstvo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja obustavilo postupak procjene utjecaja na okoliš objekta za gospodarenje medicinskim otpadom KBC-a Zagreb. Većina članova povjerenstva resornog Ministarstva pobunila se protiv površnosti, nestručnosti i nelogičnosti iz Studije utjecaja na okoliš, piše HRT.

Iz inicijative poručuju kako je projekt trebao biti obustavljen još u listopadu 2022. godine, ali je umjesto toga pušten u javnu raspravu. Smatraju da je obustava postupka procjene utjecaja na okoliš bila je jedina opcija za Ministarstvo koja je unutar zakona. Tvrde i kako je s ovim rješenjem onemogućena sama realizacija projekta.

Izdvojeni članak

Zagrepčani izašli na prosvjed protiv izgradnje spalionice na Rebru

– Pozitivne promjene dolaze iz zajedničkih napora i suradnje sa Zelenom akcijom, stoga pozivamo građane da se pridruže i aktivno sudjeluju u donošenju svih akata koji se tiču zajednice i civilnog društva. Sada imamo priliku biti primjer drugim zajednicama i pokazati kako održivost može biti temelj za napredak i prosperitet, poručila je Maris Špero iz inicijative ‘Stop spalionici Rebro’.

Iz inicijative su dodali i da je u Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u svom obrazloženju skinulo odgovornost sa sebe, implicirajući time da je članica povjerenstva imenovana ispred Grada Zagreba, pomoćnica pročelnika za zaštitu okoliša i održivo gospodarenje otpadom Sandra Tucak Zorić, propustila posebno istaknuti da Grad Zagreb nije dao suglasnost.

Podsjećamo, u veljači se nekoliko stotina građana okupilo kako bi iskazalo svoje nezadovoljstvo zbog najavljene izgradnje spalionice medicinskog otpada KBC-a Zagreb. Organizator prosvjeda je bila građanska inicijativa ‘Stop spalionici Rebro’ uz podršku Zelene akcije. Osim organizatora prosvjeda, govor su održali i liječnici, a građani su transparentima izrazili svoje nezadovoljstvo. Više o tome pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap