Pretraga

Zagrepčani izašli na prosvjed protiv izgradnje spalionice na Rebru

A- A+

Nekoliko stotina građana se okupilo kako bi iskazalo svoje nezadovoljstvo zbog najavljene izgradnje spalionice medicinskog otpada KBC-a Zagreb. Organizator prosvjeda je bila građanska inicijativa “Stop spalionici Rebro” uz podršku Zelene akcije. Osim organizatora prosvjeda, govor su održali i liječnici, a građani su transparentima izrazili svoje nezadovoljstvo.

KBC Zagreb

KBC Zagreb, foto: KBC Zagreb

Kao što smo već pisali ovdje, građani su kod same najave izgradnje spalionice bili sumnjičavi i potpisivali su online peticiju protiv izgradnje, a sada su se odlučili i na prosvjed protiv spalionice. Članovi inicijative su objasnili zašto je gradnja spalionice loša ideja, a na prosvjedu je svoje mišljenje dao i jedan liječnik.

Nakon peticije je uslijedio i prosvjed

Kako je ranije najavljeno izgradnja Objekta za gospodarenje zaraznim medicinskim otpadom bit će sufinancirana iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO). Objašnjeno je kako izgradnja ovog postrojenja neće imati negativne utjecaje na ljudske živote i na okoliš, a građani tom odlukom nisu nikako zadovoljni. Prvo su pokrenuli online peticiju, a danas je održan i prosvjed. Prosvjed je počeo u 10:30 okupljanjem kod Maksimira, dok su se govori i glavni dio prosvjeda održali ispred samog KBC-a Zagreb.

Liječnik iz KBC-a Merkur je rekao kako on smatra da je ova ideja štetna za ljudsko zdravlje.

– Čestice i prašina koje će ova spalionica emitirati štetno će utjecati na skupine koje su u opasnosti, moramo razmišljati o trudnicama i starijim ljudima koji dolaze svakodnevno u KBC. Ja nisam jedini liječnik koji je protiv toga, prenosi Zagreb info.

Izdvojeni članak

KBC Zagreb kreće u izgradnju spalionice medicinskog otpada: Građani negoduju, pokrenuta i peticija

KBC Zagreb misli da je spalionica dobra ideja

Jedna od organizatora iz Građanske inicijative Maris Špero je rekla kako spalionica nije najbolje rješenje za Zagreb i za Maksimir, kao ni za Hrvatsku, ali i da postoje druga, puno bolja rješenja.

S druge strane, iz KBC-a podržavaju ideju spalionice jer bi se ovim projektom moglo uštedjeti više od 700 tisuća eura samo na prijevozu i gospodarenju otpadom, a dodali su i kako je ovo puno bolje rješenje za građane jer bi se na ovaj način smanjio rizik koji može nastati zbog dugog prijevoza otpada na druge lokacije.

Copy link
Powered by Social Snap