Pretraga

Đakovo ulaže više od milijun eura u sanaciju odlagališta otpada, posao će obaviti Opera group

A- A+

U Đakovu je započela realizacija velikog projekta zbrinjavanja komunalnog opada sanacijom odlagališta komunalnog otpada ‘Vitika’. Riječ je o projektu vrijednosti veće od milijun eura koji bi trebao osigurati propisno odlaganje smeća za đakovačka kućanstva sve dok ne zaživi Regionalni centar za gospodarenje otpadom Orlovnjak. Izvođač radova na ‘Vitiki’ je zagrebačka tvrtka Opera group.

Otpad | Pixabay

Početkom kolovoza otvoreno je gradilište na kojemu se konstruira nova ploha za odlaganje otpada koja je služiti građanima Đakova. Vrijednost radova iznosi 1.041.121,59 eura, a izvođač radova je Opera group. Projektantski nadzor povjeren je tvrtki PanGeo Projekt d.o.o Zagreb, te iznosi 18.796,86 eura, dok će stručni nadzor obavljati EConIng d.o.o. Osijek za iznos od 31.936,43 eura.

Grad Đakovo u ovom je projektu s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost čije će sufinanciranje iznositi 75 posto. Izgradnjom nove plohe (kazete) za odlaganje otpada građanima s područja Grada Đakova bit će osigurano zbrinjavanje otpada sve do početka rada Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak.

Izdvojeni članak

Nikad više smeća: svaki Hrvat zaslužan za 474kg komunalnog otpada, turisti akumulirali 181.642 tona!

CGO Orlovnjak  je sustav građevina i uređaja za obradu, oporabu i/ili zbrinjavanje miješanog komunalnog otpada, ukupnog kapaciteta od oko 60 000 t/g, obuhvaća  Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju, odnosno njenih 12 gradova i 61 općina s oko 485.000 stanovnika.  Planiran je na području općine Antunovac, a projekt obuhvaća i izgradnju šest pretovarnih stanica u Starim Jankovcima, Đakovu, Belišću, Našicama, Županji, Belom Manastiru. Projekt je u fazi izrade studijske i projektno-tehničke dokumentacije za prijavu projekta na EU financiranje.

Pogledajte rješenje za odlaganje otpada u Zagrebu kakvo je predložio arhitekt.

Copy link
Powered by Social Snap