Pretraga

Arhitekt predložio rješenje za odlaganje otpada u Zagrebu: Komentirao i izgradnju socijalnih stanova

A- A+

Arhitekt Igor Ekštajn komentirao je aktualne probleme u gradu Zagrebu. Točnije, cijelu problematiku oko trenutnog odlaganja otpada te potencijalnu izgradnju socijalnih stanova za mlade obitelji. Odlaganje otpada i pristupačnost nekretnina mladim građanima su jedni od gorućih problema glavnog grada.

Otpad | Pixabay

U ponedjeljak je u emisiji Newsnight televizije N1, gostovao arhitekt Igor Ekštajn s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Komentirao je trenutne probleme i teme koje se pojavljuju u javnom mnijenju grada Zagreba. Radi se o odlaganju otpada koje je glavna tema već neko vrijeme u gradskom medijskom prostoru te cijenama nekretnina i njihovoj dostupnosti mladim građanima koji se žele osamostaliti.

Prvo je objasnio njegovo idealno rješenje za odlaganje otpada.

– Najelegantnije rješenje da se smeće ne gomila u javnim prostorima: mnoge zagrebačke zgrade su projektirane da imaju prostorije za odlaganje otpada u prizemlju. Obiteljske kuće imaju dvorište u koje se mogu odlagati kontejneri. Princip da se smeće odvaja na parceli stambene zgrade i kuće, a onda iznosi u određeno vrijeme kad će Čistoća pokupiti smeće mislim da je to najelegantniji princip. Tako nema prisutnosti kontejnera i smeća u javnom prostoru, objasnio je Ekštajn.

Izdvojeni članak

Kad će Zagreb prestati biti kantograd? Novi način upravljanja otpadom se uvodi tek u listopadu

Pošto je Zagreb odgodio primjenu novog modela odvajanja otpada, Ekštejn je naveo kao primjer sistem odvoza otpada u Bostonu. 

– U Bostonu zgrade imaju prostorije u prizemlju u kojem se odvaja smeće. Upravitelj zgrade dužan je jednom tjedno iznijeti kontejnere na ulicu i tada Čistoća pokupi kontejnere, rekao je Ekštajn.

Izdvojeni članak

Možemo smatra nužnim prekid APN kreditiranja: Predlažu izgradnju stanova za javni najam

Uz odvoz otpada, komentirao je i potencijalnu izgradnju socijalnih stanova kao rješenje za preskupe cijene nekretnina koje su mladima teško dokučive.

– O tome treba razmišljati kao o točkastoj izgradnji na više različitih lokacija i time će se eliminirati stigmatizacija ljudi koji žive u takvim stanovima. Drugo, grad će imati ravnomjerniju i bolju strukturu stanovništva, zaključio je arhitekt.

Copy link
Powered by Social Snap