Pretraga

Dalekovod broj 1 u Norveškoj, grade novi sustav za 14 milijuna eura

A- A+

Hrvatska tvrtka Dalekovod d.d. odabran je za još jedan važan projekt na dionici dalekovoda u Norveškoj. Kako je izvijestila norveška nacionalna kompanija za prijenos električne enerije Statnetta, kao ‘najpovoljnija’ opcija, Dalekovod je odabran raditi na dionici Vik-Sogndal, duljine 12,5 kilometara, i to za 14 milijuna eura. Predviđeno je da će radovi trajati od 2024. do 2028. godine, a rad na norveškom dalekovodu nije prvi projekt hrvatske tvrtke u skandinavskim državama. U 2010., Dalekovod je bio odabran za zahtjevan projekt premošćivanja fjordova u Norveškoj, a taj projekt ujedno je bio prvi puta da za takav posao nisu bili zaduženi Norvežani. Osim projekata u Norveškoj, Dalekovod je radio i na brojnim dionicama dalekovoda u Švedskoj, a posljednje dvije bile su dužina 43 i 85 kilometara.

dalekovod | foto: Unsplash

Prema obavijesti Statnette, norveške nacionalne kompanije za prijenos električne energije, hrvatski Dalekovod d.d. odabran je kao najpovoljniji proizvođač prema kriterijima natječaja za izgradnju novog 420 kV dalekovoda na dionici Vik-Sogndal, izvijestili su iz Dalekovoda. U pitanju je projekt vrijednosti 14 milijuna eura.

Kraj radova u 2028.

Radovi će se odvijati u blizini projekta 420 KV Aurland-Sogndal, na kojemu su radovi u tijeku, a, realizacija projekta uključivat će demontažu postojećeg dalekovoda 300 kV te izgradnju novog, 420 kV dalekovoda, koji će biti duljine 12,5 kilometara. Bude li sve teklo po planu, radovi na norveškom vodovodu trebali bi se odvijati od ljeta 2024., do sredine 2028. godine.

Izdvojeni članak

Kada se gradi iz zraka ili kako je helikopter u Zagori postao glavna zvijezda gradilišta

Ovaj projekt nije prvi tih razmjera za Dalekovod d.d., te je, primjerice, u prosincu 2023. godine, hrvatska tvrtka potpisala s norveškim Statnettom, ugovor o izgradnji novog 420 kV dalekovoda na drugoj dionici – Skaidi-Hyggevatn. Početkom listopada 2023. godine, naime, Statnett je objavio javni natječaj za dionicu dužine 54 kilometara, a Dalekovodova ponuda bila je i tada ocijenjena kao najpovoljnija.

Radili i u Švedskoj

Uz suradnju u Norveškoj koja se odvijala u više navrata, u ožujku i prosincu Dalekovodova ponuda bila je odabrana i u Švedskoj, nakon što je švedska nacionalna kompanija Svenska kraftnät, nakon evakuacijskog procesa također odabrana kao najpovoljnija. U ožujku je odabran projekt za gradnju dalekovoda dugog 43 kilometra, a u prosincu dalekovod dužine 85 kilometara.

Po prvi puta, Dalekovodov iznimno zahtjevan projekt u Norveškoj, te ujedno prvi put da je posao premošćivanja fjordova odradila tvrtka koja nije iz Norveške, počeo je 2010. godine, a trajali su do 2013. godine. Na tom projektu, naveli su tada iz Dalekovoda, radilo je preko 200 radnika, a zbog nepristupačnosti terena, radovi su se čak izvodili uz pomoć helikoptera.

Znanstvenici su u 2022. godini revolucionizirali građevinarstvo cementom koji proizvodi električnu energiju. O tome možete pročitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap