Pretraga

Pogledajte popis 20 najuspješnijih građevinskih tvrtki u 2020. godini

A- A+

Izdvojili smo top 20 kompanija koje posluju u sektoru građevine. Kriteriji po kojem su kompanije rangirane je ukupan prihod u 2020. godini. Svaka od prve tri kompanije na ljestvici ima preko milijardu kuna godišnjeg prihoda, a prva kompanija ima prosječnu neto plaću preko dvadeset tisuća kuna.

Josue Ramos | Unsplash

U tablici koja se nalazi ispod teksta možete vidjeti rangiranje od prvog do dvadesetog mjesta prema ukupnom prihodu u 2020. godini. Još neka od kategorija koja se istraživala je promjena prihoda u odnosu na 2019. godinu, izraženo u postocima. Broj zaposlenih prema satima rada nam pokazuje koliko radnika je radilo svaki radni sat prošle godine. Na kraju su podaci o prosječnim neto mjesečnim plaćama za 2020. godinu te promjena u odnosu na 2019. izražena u postotcima.

Top 20 građevinskih firmi u Hrvatskoj, 2020. godina

Iz tablice možemo vidjeti da se prva tri mjesta podosta odvajaju od ostatka top 20. Razlika između trećeg i četvrtog mjesta je približno 250 tisuća kuna, što je najveća razlika između susjednih mjesta tablice.

Uvjerljivo prve tri preko milijardu kuna prometa

Treće mjesto je pripalo kompaniji Strabag d.o.o. koja se bavi raznim aspektima građevine, od kopanja tunela, građenja cesti, poslovnih prostora, itd. Neki od projekata u 2020. godini su im izgradnje Eurospin trgovina u Velikoj Gorici i Samoboru. Izgradnja trgovine u Samoboru je bio posao od 23.075.069.00 hrvatskih kuna. Treba naglasiti da se Strabagu povećao prihod za 40,33% u odnosu na 2019. godinu.

Na drugom mjestu, nadomak prvom, nalazi se kompanija poznata hrvatska građevinska kompanija Kamgrad. Građevinska firma koja posluje od 1979. kao građevinski obrt, a 1993. kao Kamgrad po imenu osnivača Dragutina Kamenskog. Najveći posljednji projekt im je izgradnja Z centra na zapadnom dijelu Zagreba. Iako je Kamgradu prihod manji za 2,29% u odnosu na 2019. i dalje stoji pri vrhu najuspješnijih hrvatskih građevinskih firmi.

Izdvojeni članak

Top 15 građevinskih tvrtki u instalacijama i montažama (2020.) – pogledajte koji hrvatski grad dominira vrhom ljestvice

Prva kompanija na ljestvici najuspješnijih hrvatskih građevinskih kompanija je Dalekovod. Dalekovod je prvi s ukupnim prihodom od približno milijardu i sto milijuna kuna, što je za 5,67 posto više nego u 2019. godini. Prosječna plaća u Dalekovodu iznosi 20.768 kuna, što je daleko najviše od svih građevinskih firmi, a na 59. mjestu od najuspješnijih kompanija iz svih sektora. Ukupan prihod im je porastao za 5,67% u odnosu na 2019. godinu, a sudeći po novim projektima vrijednim i po stotine milijuna kuna, u 2021. taj postotak neće biti ništa manji. Značajnije projekte Dalekovoda možete pogledati ovdje.

Od Krka do Križevaca

Na četvrtom mjestu se nalazi kompanija sa hrvatskog otoka Krka. Firma GP Krk sljedeća je iza Strabaga, no dijeli ih velika razlika. U 2020. im je porastao prihod za 9,77%.  Neki od projekata u 2020. godini su izgradnja dječjeg vrtića u Ravnoj Gori, trgovački centar u gradu Krku te stambeni tornjevi Seemar. Posluju od 1956. godine, a privatizacijom postaje dioničko društvo 1993. godine. Aktualne pa i realizirane projekte kompanije možete pogledati ovdje.

Izdvojeni članak

Upoznajte domaću tvrtku Facies koja je odabrana za radove na Rimčevom megakampusu

Peto mjesto zauzela je firma Radnik iz Križevaca. Firma je nastala 1948. godine i posluje sve do danas. Imaju 360 radnika svih struka te su poslovali s 41,03% posto većim prihodom u 2020. u odnosu na 2019. godinu. Tvrtka u vlasništvu ima i nekoliko povezanih društva poput Bistra d.o.o, Radnik-Plin d.o.o. te Adrion d.o.o., osim izgradnjom bave se i proizvodnjom kamenih materijala i betona, izradom oplatnih sustava te opskrbom prirodnog plina.

Velika je razlika i između šestog i sedmog mjesta na ljestvici, čak približno 165 milijuna kuna. Na šestom mjestu je GIP Pionir iz Zagreba. Iako im je prihod manji za 0.73 posto u odnosu na 2019. godinu, jedina je firma u top šest građevinskih koja ima relativno mali broj zaposlenih za razliku od prvih pet, a to je 69 zaposlenih. Pionir se primarno bavi izgradnjom stambenih i poslovno-stambenih objekata, no znaju odraditi i projekte prometnica, društvenih i turističkih objekata. Kompanija je osnovana 1991. godine te se najviše fokusira na izgradnju stambenih prostora po gradu Zagrebu.

Copy link
Powered by Social Snap