Pretraga

Kada se gradi iz zraka ili kako je helikopter u Zagori postao glavna zvijezda gradilišta

A- A+

U izgradnju dalekovoda koji je dio 12 milijuna eura vrijedne energetske spone Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije po prvi puta u Hrvatskoj uključile su se i zračne snage. Točnije helikopter koji je se na gradilištu u zagorskom kršu pokazao kao vrijedan radnik. Sve je prošlo glatko, ali bilo je napeto.

helikopter gradi dalekovod

helikopter gradi dalekovod | foto: screnn shot HRT

Montaža dalekovoda sama po sebi nije lak zadatak, no kada se izvodi na nepristupačnom terenu kakav je u dalmatinskom zaleđu predstavlja pravi izazov. Upravo zbog toga na gradilištu 12 milijuna eura vrijedne energetske spone Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije u pomoć je pozvan helikopter.

– Na ovakvom terenu konfiguracija je jako zahtjevna, krško-brdovita, gdje bi ta manualna metodologija jako usporavala, a s time otežavala ljudima hod po ovome terenu. Odlučili smo angažirati helikoptersku tvrtku da ubrzamo taj proces, objašnjava za hrt.hr inženjer gradilišta Ante Vrekalo.

Izdvojeni članak

Obrana od lave na Islandu: Postavljaju nasipe veličine trokatnica

Što se konkretno radi uz pomoć helikoptera? Takozvanu pilotsku užad koju zakvače radnici – helikopter razvlači između stupova. Na vrhu svakoga monteri prate da sve ‘sjeda’ na mjesto kako bi trebalo.

– Može biti nezgodno, jer ovisite o vremenskim uvjetima, a nužno je biti pribran i usredotočen na posao. Ovo je timski rad, kaže pilot helikoptera Robert Seeber koji prilikom obavljanja posla uz sebe u kabini ima još jednog člana, dok je treći čovjek iz ove spremne ekipe na tlu.

Kažu, posao nije lak, ali je veliko zadovoljstvo znati da se na ovaj način posao koji se inače obavlja 3 dana može obaviti za samo 3 sata! Stoga i ne čudi što su helikopterske ekipe za montažu na velikoj cijeni u Europi.

Inače, cilj izgradnje ovog dalekovoda poboljšanje je energetske slike juga Hrvatske, ali i mogućnosti prihvata energije proizvedene iz obnovljivih izvora s ovoga područja. Struja bi njime trebala poteći do kraja rujna.

Pogledajte ovdje hrabru ekipu građevinaca na vrhu tornja zagrebačke katedrale.

Copy link
Powered by Social Snap