Pretraga

Obrana od lave na Islandu: Postavljaju nasipe veličine trokatnica

A- A+

Kako bi zaštitili svoje domove od lave iz aktivnih vulkana, na Islandu se grade ogromni nasipi. Neočekivane učestale erupcije šest vulkana u okolici glavnog grada Reykjavika, primorale su Islanđane na izgradnju obrambenih zidova oko geotermalne elektrane Svartsengi na jugozapadnom poluotoku Reykjanes. To područje broji oko osam posto ukupnog stanovništva zemlje. Izvođač radova je graditeljska tvrtka Verkis.

Izgradnja nasipa za obranu od lave na Islandu

Izgradnja nasipa za obranu od lave na Islandu | Foto: Marko Djurica

Islandske vlasti su u studenom prošle godine počele s izgradnjom nasipa kojim će se zaštititi geotermalna elektrana Svartsengi. Širina barijera penje se i do oko 40 metara, a visoke su između osam i deset metara. Na vrhu im širina iznosi četiri metra. Ova je otočna država doživjela pet erupcija iz šest vulkanskih sustava od 2021. godine. Do tad su mirovali gotovo 800 godina.

Elektrana će dobiti obrambeni sustav od lave za čiju će se izgradnju potrošiti oko 560 tisuća kubičnih metara šljunka i očvršćene vulkanske stijene. Dovoljno da se napuno 20 tisuća kamiona. Za radove oko sustava obrane od lave zadužena je graditeljska tvrtka Verkis, prenosi portal 24sata.hr.

Izdvojeni članak

El Salvador gradi Bitcoin City, sva energija za grad dolazi iz vulkana

Iz Uprave za civilnu zaštitu i krizne situacije kažu da se lavu usmjeruje tako da teče uz barijere. U protivnom bi se lava nakupila te naposlijetku probila barijere i donijelo katastrofalne posljedice području na kojem živi oko 30 tisuća Islanđana.

Od lave se pokušavaju izolirati kopneni cjevovodi i električni kablovi. Civilna zaštita dublje kopa vrelovode i podiže dalekovode za električnu energiju i telekomunikaciju kako bi ih se zaštitilo. Na sličan su se način od lave pokušali obraniti u Italiji i na Havajima, ali u manjem opsegu.

Pogledajte ovdje koja se to građevina spektakularne arhitekture, jedna od najviših na Islandu, gradila čak 38 godina.

Copy link
Powered by Social Snap