Pretraga

El Salvador gradi Bitcoin City, sva energija za grad dolazi iz vulkana

A- A+

U studenom 2022. godine predsjednik El Salvadora najavio je početak izgradnje Bitcoin grada. Predsjednik Nayib Bukele već je uveo Bitcoin kao legalan način plaćanja u državi i time je El Salvador postao prva država na svijetu u kojoj je to moguće. Novi Bitcoin City bit će kao i svaki drugi moderni grad, osim što će sve gravitirati oko digitalne valute.

Bitcoin City | Casa Presidencial/Twitter

Pošto je uvođenje Bitcoina kao legalnog oblika plaćanja dovoljno hrabro, mnogi osuđuju predsjednikov potez oko izgradnje novog grada. Grad će biti izgrađen nedaleko od granice s Hondurasom. Grad će poprimiti oblik ogromne kovanice koja će predstavljati Bitcoin. Sve glavne ceste vodit će od sredine prema periferiji, kao na kotaču od bicikla. U sredini grada bit će Bitcoin Plaza na kojoj će se nalaziti ogroman logo Bitcoina.

Tweet: El Salvador će biti prva zemlja na svijetu koja će imati #BitcoinCity!
Bit će između grada La Unióna i Conchague. Ljudi će moći živjeti u La Uniónu, ali raditi u #BitcoinCity. Uskoro ćete početi uviđati sve prednosti, kada počnu razvoj i ulaganja.

Grad će imati turističke uslužnosti poput galerija s NFT-jevima (Non-Fungible Tokens), muzeje o povijesti novca i naravno sve će se ohrabrivati da koriste kripto valutu Bitcoin. Uz to postoje planovi da se ukinu sve vrste poreza osim PDV-a, a novac od toga bi grad koristio za razvitak. No, naravno nije grad samo za ljude koji se razumiju u kripto valute i ne vole plaćati porez, Bitcoin City bit će u potpunosti funkcionalan grad za život.

Pola grada bit će namijenjeno četvrtima s kućama koje će imati škole, bolnice, vrtiće, javni prijevoz, puno zelenih površina… Za sada još nema točnih nacrta osim nekoliko službenih projekcija grada.

Cijeli grad radi na energiju vulkana

Svu potrebnu energiju grad će crpiti iz obližnjeg vulkana Conchagua. Iskorištavat će se geotermalna energija koju emitira vulkan, a nju će se pretvarati u električnu tako da će toplina zagrijavati vodu koja se pretvara u paru i pokreće turbinu koja proizvodi električnu energiju. Vulkan nije opasan za grad jer nije u tolikoj blizi, već će se električna energija slati velikim trafostanicama do grada. Osim toga, nikad u povijesti nije zabilježena erupcija navedenog vulkana.

Tweet: #BitcoinCity će biti najnapredniji grad te vrste, poznatiji od najvećih gradova i metropola diljem svijeta. To je početak onoga što će se zvati “Bitcoin City Metropolitan Area”.

Ovaj oblik energije je u potpunosti čist i održiv jer geotermalna energija je konstantna, a njen oblik nije štetan za okoliš, kao ni voda i vodena para. U El Salvadoru se već koristi ovaj oblik energije, ali za pokretanje rudnika Bitcoina. Električna energija se troši na ogroman broj računala koji se bave ‘rudarenjem’ kriptovaluta. No, ipak je veliki izazov koristiti geotermalnu energiju za pokretanje cijelog grada, a ne samo jednog objekta.

Izgradnja cijele infrastrukture koštat će oko 300.000 bitcoina, a jedan bitcoin u vrijednosti varira oko 40.000 američkih dolara, znači ukupno oko 12,6 milijardi dolara.

Copy link
Powered by Social Snap