Pretraga

Darovano zemljište postaje dom Tehnološkog parka koji će zapošljavati 7000 radnika

A- A+

U dvorani inkubatora za nove tehnologije SPINIT predstavljen je projekt Tehnološkog parka Split na Dračevcu. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova europske unije za realizaciju prve faze ovog projekta dodijelit će preko sto milijuna kuna bespovratnih sredstava, a sve kako bi se potaknuo budući razvoj Splita kao grada visoke tehnologije.

Tehnološki park Split | foto: Grad Split

Projekt Tehnološkog parka Split predstavio je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Zemljište na Dračevcu uskoro će postati dom Tehnološkog parka Split. Realizacijom ovog projekta grad pod Marjanom svoju budućnost nastoji usmjeriti prema razvijanju visoke tehnologije.

Projekt sufinancira i Vlada Republike Hrvatske koja je preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije dodijelila 105 milijuna kuna bespovratnih sredstava kojim će se realizirati prva faza izgradnje.

Ulaganja van turizma

Projekt je predstavio splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara navodeći da je prostoru Dračevca nakon niza neuspjelih pokušaja napokon udahnut novi život.

– Danas imamo čisto vlasništvo, projekt i urednu lokacijsku dozvolu te osigurana sredstva za sufinanciranje prve faze. Sve to nije palo s neba, dodao je Opara naglasivši pritom da turizam ne smije biti temelj splitskog gospodarstva.

O Dračevcu

Prostor Dračevca Vlada je Gradu Splitu darovala još 2009. godine. No, zbog neaktivnosti tijekom osam godina Vlada darovano zemljište oduzima. U ljeto 2017. godine u strategijama Grada Splita prometni centar na Dračevcu označava se kao strateški projekt. Nakon razgovora s resornim ministarstvima, izmjena i dopuna DPU-a Radne zone Dračevac i pripreme dokumentacije projekta, ali i njegove studije izvodljivosti kao temelja za sufinanciranje iz europskih fondova, Vlada 2018. godine ponovno donosi odluku o darivanju zemljišta, nakon čega Grad Split kreće s procesom upisivanja vlasništva.

Realizaciju projekta Tehnološkog parka Split komentirao je i rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić.

– Ovaj projekt pruža perspektivu i cilj. Ako nemamo ta dva elementa, onda kao društvo idemo prema letargiji i mirovanju. Tehnološki park će pružiti sjajne mogućnosti za mlade ljude. Svoje ideje i projekte koje promišljaju i razvijaju, upravo će na Dračevcu moći realizirati. Ovo je borba za sretnu budućnost Splita, ali i cijele naše države, rekao je Ljutić.

Sedam tisuća zaposlenika na Dračevcu

Projekt Tehnološkog parka Split podijeljen je u tri faze, a temelj prve tvori izgradnja centralne zgrade Parka. Ukupna procijenjena vrijednost ovog dijela projekta je  116,8 milijuna kuna bez PDV-a.

Centralna zgrada imat će neto površinu od 17,5 tisuća kvadratnih metara, a rok za izgradnju je kraj 2023. godine.

– Unutar centralne zgrade, na gotovo šest tisuća metara kvadratnih bit će uredi, 461 metar kvadratni će zauzimati co-working prostori, 698 metara kvadratnih će imati inkubacijski uredi, a 859 metara kvadratnih će biti predviđeno i za konferencijski prostor. Predviđena su i tri laboratorija za visoke tehnologije, restoran, kafić, prostor za čuvanje djece i teretana, navode Krešimir Budiša i Goran Batinić koji su predstavili detalje arhitektonskog i prostornog uređenja Parka.

Izdvojeni članak

Suvremeno ruho elektrotehnike i računarstva: ‘Ziceraški’ projekt novog istraživačkog centra

Druga faza projekta obuhvaća rad na 75 tisuća kvadratnih metara, s naglaskom na uredima i laboratorijima, dok treća faza obuhvaća 20 tisuća kvadratnih metara poslovnog tornja. Rok za realizaciju ostatka prve te druge i treće faze Tehnološkog parka je 25 godina.

– Ako se ispitivanje tržišta i anketiranje poduzetnika, koje je provedeno tijekom pripreme projekta, pokaže točnim, na području samo prve od tri faze Tehnološkog parka Split na Dračevcu radilo bi 1 470 zaposlenika, a zahvaljujući ovom projektu na području Splita otvorila bi se 404 nova radna mjesta koja bi strukturom bila takva da bi više od 94 posto činili zaposlenici više i visoke stručne spreme. Ukupni kapacitet sve tri faze iznosi novih 7 000 zaposlenika koji bi mogli raditi na Dračevcu, navode u prezentaciji projekta.

Tehnološki park Split | foto: Grad Split

Copy link
Powered by Social Snap