Pretraga

Foto: Pogledajte kako izgleda veliko vojno gradilište na Plesu

A- A+

Pri kraju je izgradnja nove infrastrukture za višenamjenske borbene avione u vojarni Pukovnik Marko Živković na Plesu. Riječ je o hangarima koji bi trebali biti završeni početkom slijeće godine, te na proljeće postati dom za borbene zrakoplove Rafale, ali i baza za vojno osoblje i njihovu obuku. Investicija je ovo vrijedna približno 37 milijuna eura.

VBA Rafale

VBA Rafale | foto: MORH

U vojarnu na Plesu kroz 2024. godinu stiže 12 Rafale aviona, a ukupno se gradi 8 hangara za njihov smještaj, hangari za održavanje aviona, za održavanje motora, skladišta za pričuvne dijelove te zgrade u kojoj će biti simulator letenja i dio za boravak eskadrile. Ukupna površina gradilišta iznosi 20.000 metara kvadratnih.

Gradilište je posjetio potpredsjednik Vlade i ministar obrane, Ivan Anušić, koji je ovom prilikom izrazio je zadovoljstvo uspješnim tijekom realizacije jednog od najvažnijih infrastrukturnih projekata za Hrvatsku vojsku i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Također,  istaknuo je kako izgradnjom ovih hangara pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva dobivaju uvjete za rad u skladu sa svjetskim standardima.

VBA Rafale

VBA Rafale | foto: MORH

VBA Rafale

VBA Rafale | foto: MORH

– Ovaj projekt bit će završen u zadanom roku i bit će spreman za prihvat aviona Rafale koji će stići 2024. godine. Projekt je još jednom potvrdio kako Ministarstvo obrane i Vlada Republike Hrvatske sveobuhvatnim pristupom, koji uključuje ulaganje u nabavu sredstava, ali i izgradnju popratne infrastrukture kao i obuku pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, uspješno vode ključne projekte opremanja i modernizacije kojima se jača ukupna borbena moć Hrvatskog ratnog zrakoplovstava odnosno Hrvatske vojske u cijelosti, rekao je ministar Anušić.

Copy link
Powered by Social Snap