Pretraga

Ministar Banožić sam si je dodijelio državni stan od 92 kvadrata? MORH: ‘Ima na to pravo jer ima troje djece’

A- A+

Ministar obrane Mario Banožić 2019. godine sam sebi je dodijelio trosobni državni stan u strogom centru Zagreba, a koji je preuređvan novcem poreznih obveznika, piše današnji Nacional. O navodima se oglasio MORH koji kaže kako je stan bio zapušten i prazan prije njegovog dolaska, a preuređivao se radi trajnog ulaganja u nekretnine.

Foto: Mario Banožić, Facebook

Ministar obrane Mario Banožić prije dvije godine kada je postao ministar državne imovine dobio je na korištenje trosobni državni stan u strogom centru Zagreba, jutros je objavio Nacional. Stan je navodno udaljen samo pet minuta hoda od njegovog bivšeg radnog mjesta u Dežmanovoj ulici u Zagrebu. Banožiću, piše Nacional, nije odgovarao nijedan od 133 stana namijenjenih za službene potrebe pa koristi državni stan od 92 metra kvadratna što je više u odnosu na stanove koje koriste njegovi kolege ministri. Preuređenje stana u iznosu od 200 tisuća kuna platili su porezni obveznici, navodi Nacional.

Plaćanje troškova obavljalo se fragmentirano kako ukupna cijena pothvata ne bi bila jasno vidljiva i može se rekonstruirati samo temeljitom analizom, doznaje Nacional. Zaposlenici društva Državne nekretnine koji su preuređivali prostor morali su raditi prekovremeno i vikendima kako bi što prije obavili posao.

MORH: ‘Stan je dulje vrijeme bio prazan i zapušten te je u njega provaljivano’

O svemu se oglasilo i Ministarsvo obrane koje smatra kako se tim informacijama želi kompromitirati ministra. Kažu kako je Banožić stan dobio na korištenje sukladno Uredbi Vlade RH o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna te drugih osoba (NN 127/13). Prema Uredbi, kvadratura stana vezana je za dužnost koja se obavlja te ovisno o broju članova obitelji. Istaknimo kako je u tom trenutku na snazi bila nova Uredba (NN 95/18) prema kojoj je ministar sam mogao sebi dodijeliti stan, premda se njegovo današnje Ministarstvo poziva na posve drugu Uredbu koja u tom trenutku nije bila važeća.

-S obzirom da ima troje djece, ministar je imao pravo na stan veće kvadrature, piše u priopćenju.

U MORH-u kažu da je stan bio prazan i zapušten te je u njega u nekoliko navrata i provaljivano. Državni stanovi se redovito preuređuju da bi ostvarili uvjete za popunjavanje kapaciteta. Radi se o trajnom ulaganju u imovinu, a ne za potrebe određenih korisnika. Nekretninama upravlja društvo Državne nekretnine sukladno godišnjim planovima.

– Stan je djelomično bio uređen i prije nego što je predan na korištenje ministru Banožiću,  rekli su iz MORH-a.

Copy link
Powered by Social Snap