Pretraga

[FOTOGALERIJA] Gradi se plutajući grad na Maldivima: Nije namijenjen bogatašima

A- A+

U tirkiznoj laguni, na samo 10-ak minuta vožnje brodom od Malee, glavnog grada Maldiva, gradi se plutajući grad koji će moći primiti oko 20 tisuća ljudi. Dizajniran poput koralja, koji izgledom nalikuje na ljudski mozak, grad će se sastojati od  5 tisuća plutajućih jedinica. To je uključujući kuće, restorane, trgovine i škole, a objekti će biti povezani mrežom kanala.

Plutajući otok na Maldivima | foto: Waterstudio.NL

Maldivi, zemlja koju čini 1.190 nižih otoka, poznati su kao vrlo egzotična destinacija u koju hrle mnogobrojni turisti. Međutim, možda nešto manje poznata činjenica je da se radi o državi koja je jedna od najranjivijih područja svijeta na klimatske promjene. Osamdeset posto njezine kopnene površine je manje od jednog metra iznad razine mora, a prema znanstvenim predviđanjima, zbog porasti razine, do kraja stoljeća bi čitava zemlja mogla nestati pod morem.

Odgovor na ovaj gorući problem možda leži upravo u posebnim arhitektonskim dizajnima – plutajućim gradovima. Tako su zajedničkim snagama, investitor za nekretnine Dutch Docklands i Vlada Maldiva, pokrenuli projekt koji nije zamišljen kao divlji eksperiment ili futuristička vizija. Jednostavno, gradi se kao praktično rješenje za surovu stvarnost. Za ovaj izrazito zahtjevan i izazovan projekt je angažiran Waterstudio, arhitektonska tvrtka posvećena u potpunosti izgradnji na vodi.

Plutajući otok na Maldivima | foto: Waterstudio.NL

 

– Plutajući grad se može podizati zajedno s razinom mora, a to predstavlja novu nadu za više od pola milijuna stanovnika Maldiva, rekao je za CNN Koen Olthuis, osnivač Waterstudija, arhitektonske tvrtke koja je dizajnirala grad. Dodao je i kako će stanovnici Maldiva na ovaj način, od klimatskih izbjeglica postati klimatski inovatori.

Plutajući ‘šareni’ grad bi u potpunosti trebao biti završen do 2027. godine

U pitanju će biti normalan grad koji će imati sve sadržaje jednog klasičnog grada: kuće, restorani, trgovine i škole bit će povezani mrežom kanala. Jedina razlika je ta što će biti izgrađen na vodi. U gradu će živjeti oko 20 tisuća ljudi i sastojat će se od pet tisuća plutajućih jedinica. Arhitektura je dizajnirana tako da privuče lokalno stanovništvo svojim kućama u duginim bojama, širokim balkonima i pogledom na more. U otočnom gradu će stanovnici moći biciklirati, voziti električne skutere i naravno, šetati. Također, kroz kanale će se moći voziti u čamcima.

Plutajući otok na Maldivima | foto: screenshot Youtube

Izdvojeni članak

Deset umjetnih otoka u svijetu za koje niste znali

Modularne jedinice se konstruiraju u lokalnom brodogradilištu, a zatim se vuku u plutajući grad gdje će biti pričvršćeni na veliki podvodni betonski trup, koji je pak pričvršćen na morsko dno na teleskopskim čeličnim stupovima. To će omogućiti lagano njihanje s valovima. Koraljni grebeni imaju ulogu prirodnog razbijača valova, što će grad učiniti stabilnijim i mirnijim i stanovnici će moći živjeti bez morske bolesti.

Plutajući otok na Maldivima | foto: Waterstudio.NL

Cilj je da grad bude samodostatan i da ima sve iste funkcije kao grad na kopnu. Postojat će električna energija, koja će se uglavnom napajati solarnom energijom koja će se proizvoditi na licu mjesta, a kanalizacija će se tretirati lokalno i prenamijeniti kao gnoj za biljke. Kao alternativu klimatizaciji, grad će koristiti duboko hlađenje mora, što uključuje pumpanje hladne vode iz dubokog mora u lagunu, čime će se štedjeti energija.

Slične ideje i projekti su pokrenuti i za druge plutajuće gradove, kao što je Oceanix City u Busanu u Južnoj Koreji te niz plutajućih otoka na Baltičkom moru koje je razvila nizozemska tvrtka Blue21, ali maldivski projekt prednjači u opsegu poslu, a sve bi trebalo biti završenom u relativno kratkom vremenskom okviru.

Izdvojeni članak

Hrvatska ima svoj ‘Kineski zid’! Znate li na kojem poluotoku se nalazi?

Plutajući otok na Maldivima | foto: Waterstudio.NL

Prve plutajuće jedinice bit će predstavljene ovog mjeseca, a stanovnici će se useliti početkom 2024. godine. Ipak, cijeli grad bi u potpunosti trebao biti završen do 2027. godine. Razvojem potpuno funkcionalnog plutajućeg grada na Maldivima, Othuis se nada da će ova vrsta arhitekture biti podignuta na jednu višu razinu, odnosno, da više neće predstavljati luksuzne lokacije namijenjene isključivo bogatašima, već odgovor na klimatske promjene i urbanizaciju.

Copy link
Powered by Social Snap