Pretraga

Hrvatska ima svoj ‘Kineski zid’! Znate li na kojem poluotoku se nalazi?

A- A+

Iako se ne proteže u impresivnoj duljini od nekoliko tisuća kilometara kao Kineski zid, bedem koji se nalazi na poluotoku Oštrici je iznimno intrigantan i pruža nevjerojatan pogled na bistro tirkizno more. Tijekom turbulentne prošlosti, zidine su služile za obranu od napada neprijatelja.

Bedem na Oštrici | foto: screenshot Youtube

Tijekom 15. i 16. stoljeća je Osmanlijsko Carstvo bilo na vrhuncu moći pa su i turski napadi na hrvatske krajeve u to vrijeme bili učestala pojava. Kako bi se zaštitili, tadašnji su stanovnici gradili tvrđave i utvrde, a neke od poznatijih su i Tvrđava sv. Mihovila te Kninska tvrđava. Međutim, podjednako interesantan, ali nešto manje poznat hrvatskoj javnosti je i obrambeni bedem na poluotoku Oštrici u Grebaštici.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Andreas Steiner (@andystone.at)

Izdvojeni članak

Predstavljena obnova bedema u Šibeniku: Ipak će se graditi ‘pokretne stepenice’

Zidine se prostiru s jedne strane poluotoka na drugu, visoke su između šest i devet metara, a široke su između 60 i 80 centimetara. Bedem je izgrađen 1497. godine, a izgradnju je financijski potpomogao mletački dužd August Barbarigo. Zidine su služile za obranu od čestih turskih navala, a kasnije, kad se smanjila opasnost od Turaka, su pak služile za obranu od gusarskih napada. U to su vrijeme prostori bedema služili i kao sklonište oboljelima od kuge. U prvoj polovici 19. stoljeća, kada su prestali neprijateljski napadi, bedem gubi svoju fortifikacijsku funkciju.

Bedem na Oštrici | foto: screenshot Youtube

Danas se ovaj pomalo mistični, a ujedno fascinantni bedem smatra simbolom mjesta Grebaštice.

Copy link
Powered by Social Snap