Pretraga

Predstavljena obnova bedema u Šibeniku: Ipak će se graditi ‘pokretne stepenice’

A- A+

Šibenska gradska uprava jučer je u Gradskoj knjižnici predstavila ideju obnove dvostrukih bedema u Dolcu. Nakon što su odbacili viziju Nikole Bašića, koji se zalagao za ugradnju eskalatora, brojni su predviđali kako će novo idejno rješenje isključiti takvu nadogradnju. Međutim, kolokvijalno zvane ‘pokretne stepenice’ ipak ostaju, ali u nešto drukčijem obliku. Projekt bi prema predviđanjima u realizaciju mogao krenuti za godinu i pol.

Obnova bedema u Šibeniku |izvor: Službene stranice Grada Šibenika

Obnovu su osim arhitekta Popovića, prezentirali pročelnica Konzervatorskog odjela Angela Bujas te Ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik, Gorana Barišić Bačelić. Predstavljanju su također nazočili i gradonačelnik Željko Burić te dvojica saborskih zastupnika Franko Vidović i Hrvoje Zekanović, piše Šibenik.in. 

– Funkciju puta spasa smo obogatili i nadogradili. Povezali smo tvrđavu sv. Mihovila preko ulice Jurja Dalmatinca s katedralnim trgom, povezali smo i dio varoškog dijela grada, Crnice i Građe s katedralnim trgom i tome svemu smo dodali i funkciju horizontalnog povezivanja Doca s Kvartirom. Stvorili smo grad u gradu, napravili matricu koja živi sama za sebe. Iskoristili smo način korištenja prostora u povijesti te starim prostorima dali drukčiju namjenu, izjavio je arhitekt Davor Popović te dodao kako će koristiti postojeće uklesane stube i sve moguće strukture koje se nalaze u prostoru.

Izdvojeni članak

Šibenik odustaje od ideje arhitekta zaslužnog za Pozdrav Suncu i Morske orgulje?

– Prostor je doživio brojne građevinske intervencije, od sedamdesetih godina do danas provedena su brojna istraživanja područja tvrđave sv. Mihovila pa tako i područja bedema, ali unatoč tome prostor je ostao bez namjene i funkcije, ali obnovom tvrđave stvorila se potreba i za revitalizacijom tog prostora. Godine 2018. izrađen je elaborat nakon istraživanja u kojem se ukazalo na potrebu obnove bedema poštujući njegovu izvornu funkciju i cjelovitost kulturnog dobra. Bilo je potrebno pronaći rješenje koje će biti prilagođeno konzervatorskim zahtjevima, ali i suvremenim potrebama građana, komentirala je Bujas za Šibenik.in.

Izdvojeni članak

Šibenik će dobiti modernu luku: Početkom godine kreće izgradnja terminala na gatu Vrulje

Eskalator da, ali…

– Ovdje nema prokopa tunela, nema dvostrukog eskalatora i ovaj projekt ne ide od nule s eskalatorom, ne ide od Kvartira nego od trgića Petra Guberine pa se penje, a najstrmiji dio rješava se stepeništem. Uvažili smo izvorno stepenište koje vodi do platoa ispod tvrđave. Eskalator je razlomljen u dva tijela i završava na platou, takozvanom ‘pozdravu moru’. Prijašnjim projektima nije bilo dobivanja novih prostora unutar bedema i nije bilo povezivanja svih dijelova grada sa svetim Mihovilom, izjavio je gradonačelnik Burić.

Vizual jednostranog eskalatora koji bi počinjao od trgića Petra Guberine| izvor: Službene stranice Grada Šibenika

Copy link
Powered by Social Snap