Pretraga

Šibenik će dobiti modernu luku: Početkom godine kreće izgradnja terminala na gatu Vrulje

A- A+

Do kraja mjeseca bit će izabran izvođač radova za gradnju pomorsko-putničkog terminala na gatu Vrulje u Šibeniku za čiju su izgradnju stigle četiri ponude. Na natječaj za gradnju terminala javili su se Graditelj svratišta iz Zagreba, vodička Minigradnja, splitski Tromont udružen s Projektgradnjom iz Gornje Vrbe kod Slavonskog Broda te Strabag iz Zagreba.

Šibenska luka Vrulje | Foto: Lučka uprava Šibenik

Vrijednost građevinskih radova na gatu Vrulje procijenjena je na oko 43 milijuna kuna bez PDV-a, dok se iznosi pristiglih ponuda kreću od 44 do 48 milijuna kuna.

– Sve firme koje su poslale ponude su ozbiljne te je razlika u cijeni mala pa je za očekivati da sve ispunjavaju uvjete. Kada će točno početi radovi sada ovisi o žalbama. Ja se nadam da ih neće ni biti te da ćemo s radovima moći krenuti početkom siječnja sljedeće godine, a završetak očekujemo krajem 2023. godine – najavio je rekao je ravnatelj Lučke uprave Šibenik Čedo Petrina, za ŠibenikIn.

Milijunska investicija

Ukupna vrijednost investicije procijenjena je na 62 milijuna kuna. Ministarstvo mora prometa i infrastrukture financira 32,2 milijuna kuna prihvatljivih troškova koje najvećim dijelom osigurava iz EU sredstava. Ostatak prihvatljivih troškova osiguran je kroz proračunska sredstva Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Inače, izgradnja zgrade pomorsko-putničkog terminala (PPT) dio je projekta ‘Modernizacija lučkog područja luke Šibenik’ koji se sastoji od radova u putničkom i teretnom dijelu luke Šibenik ukupne vrijednosti 182 milijuna kuna.

Izdvojeni članak

Preporod hrvatskih pomorskih luka: Donosimo vam popis najvažnijih projekata vrijednih 2 milijarde kuna

Duž Jadrana niču novi projekti

Osim u Šibeniku, na obali postoji niz realiziranih projekata ili onih koji će se tek realizirati ukupne vrijednosti od oko 2 milijarde kuna.

Projekt pod nazivom Uređenje luke Omiš – II. faza jedan je od trenutačno najvećih projekata u lučkoj infrastrukturi u Hrvatskoj, čija vrijednost iznosi skoro 90 milijuna kuna, a 50 milijuna kuna sufinancira iz EU fondova. Zvršetak radova očekuje se kroz tri godine.

luka Omiš

Simulacija nove luke u Omišu | foto: Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije

Nadalje, nositelj projekta rekonstrukcije luke u Kaštel Starom vrijedan 50 milijuna kuna je Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije, a Grad Kaštela sufinancira projekt s 14 milijuna kuna. Naime, na ukupnoj površini od oko 9.000 četvornih metara, Kaštel Stari će iz temelja dobit jednu novu i atraktivnu urbanu vizuru.

luka Kaštel Stari

Obnovljena šetnica u Kaštel Starom s raznim sadržajima | foto: YouTube, Portal grada Kaštela

Vrijednost projekta Rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres iznosi gotovo 40 milijuna kuna, od čega je čak skoro 30 milijuna kuna sufinancirano kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., 5 milijuna kuna osiguralo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, dok je ostatak financiran sredstvima Primorsko-goranske županije i Županijske lučke uprave Cres.

lukobran Cres

Novi lukobran u Cresu spreman je za korištenje | foto: Županijska lučka uprava Cres, Facebook

Projekt Izgradnja trajektnog pristana u luci Kaprije u vrijednosti od 24.072.345,21 kuna provodi Lučka uprava Šibensko-kninske županije. Također, ovu izuzetno bitnu investiciju za stanovnike otoka Kaprija, kojom će se povećati kvaliteta života, sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda u iznosu od 20.461.493,42 kuna, a iz državnog proračuna Republike Hrvatske povlači se 3.610.851,79 kuna. Razdoblje provedbe projekta je 42 mjeseca, a građevinski radovi napreduju punom parom.

Nadalje, ukupna vrijednost projekta Ribarska luka Krk iznosi nešto više od 53 milijuna kuna, od čega očekivana bespovratna sredstava iznose 37,3 milijuna kuna, a koja su Županijskoj lučkoj upravi Krk dodijeljena posredstvom natječaja Ministarstva poljoprivrede. U sklopu ovog projekta predviđeni su građevinski radovi rekonstrukcije koji uključuju produženje i proširenje gata postojećeg lukobrana, proširenje kolničke površine postojećeg gata te uređenje površine za ugradnju spremnika za gorivo.

Ribarska luka Krk

U Krku predstavljen županijski projekt izgradnje Ribarske luke Krk I Foto: Grad Krk

Dubrovačko-neretvanska županija putem svoje županijske lučke uprave ishodila je pravomoćnu građevinsku dozvolu za luku Perna u Orebiću u vrijednosti od oko 110 milijuna kuna, a projekt će se sufinancirati europskim sredstvima, kao i onima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

luka Perna

Vizualizacije luke Perna u Orebiću | foto: Dubrovačko-neretvanska županija

Ukupna vrijednost projekta dogradnje luke Mrtvaška na Lošinju iznosi 81,5 milijuna kuna i najveća je investicija u luke na području Primorsko goranske županije, a pridoda li se tome i planirana vrijednost projekta rekonstrukcije prometnice do luke Mrtvaška od 150 milijuna kuna, ukupan iznos je oko 230 milijuna kuna i time se svrstava u najveće takve projekte na području čitave Hrvatske.

luka Mrtvaška

Dogradnja luke otvorene za javni promet Mrtvaška | foto: Županijska lučka uprava Mali Lošinj

Izdvojeni članak

Nagrađen projekt rekonstrukcije i dogradnje Zračne luke Split

Copy link
Powered by Social Snap