Pretraga

Pomorski milenijski projekt od skoro 90 milijuna kuna – Potpisan ugovor za izgradnju nove luke na Jadranu

A- A+

Prošli tjedan svečano je potpisan ugovor za realizaciju spektakularnog projekta u vrijednosti od skoro 90 milijuna kuna koji slovi za jedan od trenutno najvećih projekata u lučkoj infrastrukturi na području Hrvatske. Iznimno važnim projektom pod nazivom Uređenje luke Omiš – II. faza izgradnje rekonstruirat će se i dograditi pomorska luka u Omišu, a grad će ujedno dobiti novu šetnicu i novi urbani identitet. Početak radova najavljen je za jesen ove godine, a građani Omiša bi u sljedeće tri i pol godine trebali ugledati novo lice svog grada.

luka Omiš

Simulacija nove luke u Omišu | foto: Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije

Ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Maroević je u Omišu prošli tjedan potpisao jedan od najvažnijih ugovora u povijesti grada Omiša.

Naime, Maroević je potpisao ugovor za radove na projektu obnove luke Omiš u vrijednosti od 87 milijuna kuna (s PDV-om) i to s odabranim izvođačem radova, tvrtkom TEXO MOLIOR d.o.o., u čije je ime potpisao direktor Antonio Deranja.

Svečanom potpisivanju ugovora nazočili su još Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban te gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović.

Jedan od trenutačno najvećih projekata u lučkoj infrastrukturi

Projektom pod nazivom Uređenje luke Omiš – II. faza planirana je rekonstrukcija i dogradnja već postojeće luke u Omišu, a zahvat ove faze odnosi se na dio od istočnog kraja Fošala prema jugoistoku uz Jadransku magistralu sve do Puta Skalica, prenosi portal OtvorenoMore.

Naime, proširenje trenutne luke uključivat će kopneni i morski segment, a površina nove luke iznosit će gotovo 10 tisuća četvornih metara. Cilj ovog impresivnog projekta također je uspostaviti redovitu pomorsku liniju Omiš-Postira, čime će se otočanima povećati mobilnost, odnosno omogućiti veća dostupnost kopnu i svim životnim potrebama.

Ministar Butković s oduševljenjem naglašava kako je ovo jedan od trenutno najvećih projekata u lučkoj infrastrukturi na području Hrvatske, a osim toga navodi da je spomenuti projekt dio velikog investicijskog ciklusa vrijednog oko čak 2 miljarde kuna, čime se želi poboljšati lučku infrastrukturu, zapravo obnoviti rive i luke duž cijele hrvatske obale.

trenutna luka u Omišu

Postojeća luka u Omišu | foto: Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije

Sufinanciranje iz EU fondova

Svi projekti iz navedenog investicijskog ciklusa u vrijednosti od skoro 2 milijarde kuna najvećim dijelom financiraju se iz EU fondova, a ostatak iz državnih sredstava, prenosi portal OtvorenoMore. Naime, 85 posto sredstava dolazi iz Kohezijskog fonda, a ostatak se financira iz proračuna Ministarstva mora, prometa i instrastrukture. Značajno je naglasiti kako je većina ugovorenih projekata već započela s realizacijom, a radovi na njihovom dovršetku u punom su jeku.

Međutim, ministar Butković odmah je nakon potpisivanja ugovora za obnovu luke u Omišu optimistično najavio pripremu novih projekata, od kojih se jedan odnosi na luku Bol koja ide iz nacionalnog programa za oporavak, a drugi na luku Stomorska, što potvrđuje pozitivan trend ulaganja u luke koji se najviše očituje upravo u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Izdvojeni članak

Koncesija za marinu u Porto Barošu: Interesa ne nedostaje kada je u pitanju najveća turistička investicija u području nautičkog turizma

Realizacija pomorske luke u Omišu

Ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Maroević istaknuo je da bi radovi na rekonstrukciji i nadogradnji pomorske luke u Omišu mogli započeti već na jesen ove godine, međutim, bit će potrebno puno strpljenja za njezinu izgradnju koja bi mogla potrajati negdje oko tri i pol godine, navodi portal OtvorenoMore.

Lokalna samouprava u potpunosti podržava ovakav izniman projekt, a Maroević se nada dobivanju suglasnost kako bi se moglo raditi i tijekom sezone, što će zasigurno ubrzati proces završetka radova.

luka Omiš

Simulacija nove luke u Omišu | foto: Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije

Luka važna za domaće stanovništvo i turizam

Osim toga, Maroević smatra da je Splitsko-dalmatinska županija posljednjih godina uložila puno volje, energije, znanja i financijskih sredstava u izgradnju luka, a naglašava da obnova luke u Omišu nije samo lučki projekt, već krajobrazni i prometni projekt jer će se u zahvatu modelirati i važna prometnica kroz Omiš. Dodaje kako će ovaj pothvat biti od iznimne važnosti domaćem stanovništvu, a njegova dodatna vrijednost vidljiva je u grani gospodarstva, kao i u turističkom sektoru.

S tim se složio i splitsko-dalmatinski župan Boban koji ovaj projekt smatra od iznimne važnosti kako za Grad Omiš tako i za stanovnike cijele Županije jer će povezivanjem prometnice i otvaranjem tunela Komorjak, kao i tunela na drugoj strani rijeke te s postavljanjem mosta, grad dobiti jednu suvremenu dimenziju, a ujedno će uvelike biti olakšan promet.

– Sretni smo i zadovoljni što smo napokon dočekali taj dan potpisivanja ugovora za izgradnju luke Omiš, investiciji od skoro 90 milijuna kuna. Ovaj projekt je od povijesnog značaja za grad Omiš, možemo reći slobodno milenijski projekt. Osim što će izmijeniti vizuru grada Omiša naravno da će se otvoriti brojne mogućnosti u smislu povezivanja Omiša s otocima, a vjerojatno i dalje prema Splitu, posebno tijekom ljetne sezone, jer će se nakon realizacije ovog projekta nuditi brojne mogućnosti posebno za lokalne turističke djelatnike, sva ova infrastruktura bit će njima na usluzi. Zahvaljujem se ravnatelju Lučke uprave, Županiji, ministru i Vladi što su podržali ovaj projekt i što smo ga nakon dugog niza godina uspjeli izgurati do kraja te napokon započinje njegova realizacija, zaključio je gradonačelnik Omiša Tomasović.

Pomorski milenijski projekt od skoro 90 milijuna kuna – Potpisan ugovor za izgradnju nove luke na Jadranu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap