Pretraga

Gradi se još jedna suvremena pomorska luka na Jadranu, a svjetlo dana već je ugledala nova šetnica

A- A+

Hrvatska lučka infrastruktura zadnjih godina doživljava nevjerojatan preporod, a izgradnja suvremene pomorske luke u Kaštel Starom te rekonstrukcija i proširenje stare šetnice samo potvrđuju takav pozitivan trend. Radi se o iznimno važnom projektu ne samo za Kaštela, već i za cijelu Hrvatsku čiji je nositelj Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije, a ukupna vrijednost ove zaista goleme investicije iznosi 50 milijuna kuna. Iako sama luka još nije u potpunosti završena, obalni dio s popratnim sadržajima već je neko vrijeme u funkciji, a konačni dovršetak radova očekuje se do početka ožujka sljedeće godine. Trenutni izgled luke i šetnice možete pogledati u videu.

pomorska luka i šetnica u Kaštel Starom

Nova pomorska luka i šetnica u Kaštel Starom | foto: YouTube, Portal grada Kaštela

Kaštel Stari predstavlja srce svih sedam Kaštela, a stanovnici tog predivnog donjokaštelanskog mjesta napokon su dočekali dugo najavljivanu gradnju pomorske luke i uređenje pripadajuće šetnice.

Naime, radovi na izgradnji suvremene luke u Kaštel Staromu u punom su jeku, dok su radovi na obnovi šetnice velikim dijelom gotovi, pa će tako Kaštela, uz već postojeću luku u Kaštel Gomilici, dobiti novo ogromno pomorsko pristanište za brojne brodove.

Ovim projektom još jednom je potvrđeno koliko se volje, napora i znanja ulaže u moderniziranje i širenje cjelokupne lučke infrastrukture u Hrvatskoj.

Izdvojeni članak

Pomorski milenijski projekt od skoro 90 milijuna kuna – Potpisan ugovor za izgradnju nove luke na Jadranu

Projekt vrijedan 50 milijuna kuna

Nositelj ovog golemog projekta u vrijednosti od 50 milijuna kuna je Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije, a Grad Kaštela sufinancira projekt s 14 milijuna kuna.

Naime, ovaj projekt je samo jedan od mnogih koji se izvode u svrhu poboljšanja lučke infrastrukture u Hrvatskoj.

– Pokrenuli smo pravu renesansu na hrvatskoj obali i diljem obale jer u ovom trenutku ulaže se oko 800 milijuna kuna u projekte lučke infrastrukture. Tu svakako prednjači Splitsko-dalmatinska županija i Županijska lučka uprava, koje pripremaju projekte, a onda mi u Ministarstvu iz nacionalnih sredstava i sredstava fondova EU podržavamo te projekte. Potpisali smo ugovor o sufinanciranju ovog projekta u Kaštel Starom, čija je ukupna vrijednost oko 50 milijuna kuna. U ovoj prvoj fazi sufinancirat ćemo ga sa šest milijuna kuna, no kako se nadamo da će ove godine biti još sredstava u rebalansu proračuna, Lučka uprava može očekivati i dodatna sredstva od Ministarstva, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković još prošle godine kada su radovi na projektu i počeli, prenosi portal Lokalni.hr.

Izgled cjelokupne pomorske luke idejno je projektirao arhitekt Edo Šegvić pa će tako Kaštel Stari, na ukupnoj površinu od oko 9.000 četvornih metara, iz temelja dobit jednu novu i atraktivnu urbanu vizuru.

stari lukobran

Stari lukobran u Kaštel Starom | foto: YouTube, Portal grada Kaštela

Novi izgled šetnice

Osim radova na izgradnji pomorske luke, projekt također podrazumijeva obnovu i proširenje stare šetnice koja je u međuvremenu poprimila novi izgled, a radovi na njoj su gotovo u potpunosti privedeni kraju. Na dovršenju projekta naporno će se radit još narednih devet mjeseci, odnosno kako je planirano ugovorom do kraja veljače 2022. godine.

Naime, šetnica u Kaštel Starom proširena je za šest-sedam metara s pločnikom i još četiri metra prostora za ugostiteljske objekte, uključujući pojas zelenila, javnu rasvjeta i ostalu urbanu opremu te je otvorena za javnost.

– Bilo je planirano da se radovi odvijaju ponešto drugačije, ali na zamolbu Grada Kaštela uhvatili smo se ponajprije uređenja obalnog dijela, zapadno od Vinalka i možemo reći da je tu posao 99 posto gotov. Prema istom dogovoru radove smo tijekom ove sezone usmjerili prema moru, izjavio je Zoran Vukorepa iz tvrtke Pomgrad za Portal grada Kaštela.

šetnica Kaštel Stari

Obnovljena šetnica u Kaštel Starom s raznim sadržajima | foto: YouTube, Portal grada Kaštela

Novi lukobran kao otok

Jedna od najvećih atrakcija ove investicije zasigurno je zanimljivo rješenje da se staro pristanište ne ruši niti pretjerano nadograđuje, nego da se jednostavno gradi novi lukobran koji će mostom biti povezan s postojećim lukobranom. Stoga se može reći da će nova luka imati unutarnji (stari) i vanjski (novi) lukobran s ukupnim kapacitetom od 150 vezova. Osim toga, u sklopu obalnog pojasa i starog lukobrana izgrađena su četiri manja betonska bloka, čime se dobio ograđeni prostor za brodove.

U tijeku su radovi na novom lukobranu koji će predstavljati svojevrsni otok te će se protezati u smjeru zapada usporedno s obalnim pojasom, odnosno južno će gledati na Čiovo, a sjeverno na Kaštel Stari. Također, dužina lukobran iznosit će 200 metara, ujedno će biti i šetnica s ponekim komercijalnim sadržajima te će štiti obalni pojas od valova.

Cijeli projekt prvenstveno je namijenjen domaćem stanovništvu, ali će njegova bogata ponuda zasigurno pridonijeti i turizmu, odnosno uvrstit će Kaštel Stari na mapu neizostavnih turističkih odredišta.

Gradi se još jedna suvremena pomorska luka na Jadranu, a svjetlo dana već je ugledala nova šetnica
Share via
Copy link
Powered by Social Snap