Pretraga

Pogledajte kako napreduju radovi na izgradnji trajektnog pristana koji će uvelike povećati kvalitetu života otočana

A- A+

Dobra vijest stiže za stanovnike otoka Kaprija jer je trenutno u realizaciji izuzetno važan projekt pod nazivom Izgradnja trajektnog pristana u luci Kaprije u vrijednosti od 24.072.345,21 kuna, a čak 20.461.493,42 kuna sufinancira se iz EU fondova. Riječ je o projektu kojeg provodi Lučka uprava Šibensko-kninske županije, a po njegovu završetku bit će omogućeno korištenje stabilnijih trajekata s dubljim gazom, otpornijih na vremenske nepogode, što će značajno smanjiti broj otkazanih linija. Drugim riječima, uvelike će se poboljšati prometna povezanost otoka Kaprije s gradom Šibenikom, što će se pozitivno odraziti na kvalitetu života stanovnika tog malog otoka.

trajektni pristan Kaprije

Trajektni pristan u luci Kaprije velikim se dijelom sufinancira iz EU fondova | foto: Lučka uprava Šibensko-kninske županije

U tijeku su radovi na realizaciji još jednog važnog lučkog infrastrukturnog projekta. Naime, riječ je o projektu pod nazivom Izgradnja trajektnog pristana u luci Kaprije, čime će se značajno poboljšati prometna povezanost otoka Kaprije s gradom Šibenikom, kao i s ostalim otocima šibenskog arhipelaga.

Tako su prošli tjedan završeni radovi na bušenju temeljnih čašica pilota koji predstavljaju podmorski dio konstrukcije novog pristanišnog gata na otoku Kapriju, navode u Lučkoj upravi Šibensko-kninske županije. Istovremeno je završetkom tih radova započeo postupak betoniranja višestrukih pilota temeljne konstrukcije i do sada je betonirano sedam pilota.

Projekt vrijedan 24 milijuna kuna

Projekt Izgradnja trajektnog pristana u luci Kaprije u vrijednosti od 24.072.345,21 kuna provodi Lučka uprava Šibensko-kninske županije. Također, ovu izuzetno bitnu investiciju za stanovnike otoka Kaprija, kojom će se povećati kvaliteta života, sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda u iznosu od 20.461.493,42 kuna, a iz državnog proračuna Republike Hrvatske povlači se 3.610.851,79 kuna. Posao građenja trajektnog pristana povjeren je zajednici ponuditelja AQUA MONT SERVICE d.o.o. Beograd i AQUA MONT SERVICE d.o.o. Split. Razdoblje provedbe projekta je 42 mjeseca, a građevinski radovi napreduju punom parom.

trajektni pristan Kaprije

Novi trajektni pristan omogućit će bolju prometnu povezanost | foto: Lučka uprava Šibensko-kninske županije

Konstrukcija trajektnog pristana

Podmorski dio konstrukcije trajektnog pristana sastoji se od ukupno osamnaest pilota projektiranih u dva reda na koje će biti postavljena konstrukcija pristanišnog gata tlocrtnih dimenzija 55 metara dužine i šest metara širine, uključujući manipulativni plato površine 2.300 četvornih metara, stoji u opisu projekta.

Osamnaest pilota upinju se u matičnu vapnenačku stijenu u dužini od 4 i pol do pet metara, ovisno o poziciji u konstrukciji. Upeti dio pilota izvodi se u promjeru 140 centimetara, dok se slobodni dio, odnosno onaj dio koji prolazi kroz more izvodi u promjeru od 120 centimetara. Predviđa se da će betoniranje svih pilota završiti do kraja kolovoza ove godine nakon čega slijede radovi izgradnje i postavljanja elemenata gata.

Naime, prošli su tjedan završeni radovi na bušenju temeljnih čašica pilota koji predstavljaju podmorski dio konstrukcije novog pristanišnog gata na otoku Kapriju, a završetkom bušenja smanjit će se razina buke, prašenje i povremena vizualna onečišćenja mora zemljanim materijalom/iskopom. Također, završetkom tih radova započeo je postupak betoniranja pilota temeljne konstrukcije te je do sada betonirano sedam pilota.

trajektni pristan Kaprije

Građevinski radovi na realizaciji projekta u punom su jeku | foto: Lučka uprava Šibensko-kninske županije

Ciljevi projekta

Nakon što se izgradi novi trajektni pristan u luci Kaprije, poručuju iz Lučke uprave Šibensko-kninske županije, značajno će se poboljšati prometna povezanost otoka Kaprije s gradom Šibenikom i ostalim otocima šibenskog arhipelaga. Štoviše, bolja povezanost omogućiti će veće mogućnosti zapošljavanja stanovnika otoka, kao i jednostavniji pristup obrazovnim, medicinskim, kulturnim, sportskim i ostalim sadržajima na kopnu, čime će se ujedno povećati kvaliteta života. Osim stanovnika Kaprija, velike koristi od ovoga projekta će imati i stanovnici otoka Žirja.

Također, izgradnjom trajektnog pristana izvan središta mjesta smanjiti će se prometno zagušenje i gužve u području luke i središta mjesta. Ujedno će se smanjiti buka u središtu mjesta, što će omogućiti mirnu pješačku zonu unutar koje se nalaze brojne plaže, ugostiteljski objekti, kulturni i drugi sadržaji.

Novi trajektni pristan u luci Kaprije omogućit će korištenje stabilnijih trajekata s dubljim gazom, otpornijih na vremenske nepogode, što će značajno smanjiti broj otkazanih linija. Jednako tako, trajektni pristan omogućit će veću sigurnost plovila i putnika te će biti pogodan za prihvat svih postojećih i budućih plovila na relaciji brzobrodske linije Žirje-Kaprije-Šibenik.

Pogledajte kako napreduju radovi na izgradnji trajektnog pristana koji će uvelike povećati kvalitetu života otočana
Share via
Copy link
Powered by Social Snap