Pretraga

Novi lukobran od 40 milijuna kuna dobio uporabnu dozvolu

A- A+

Nastavlja se pozitivan niz ulaganja u pomorsku lučku infrastrukturu na području Hrvatske. Naime, nakon skoro dvije godine napornih radova konačno je završena rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela pomorske luke Cres, u sklopu značajnog projekta vrijednog 40 milijuna kuna, od čega je čak 30 milijuna kuna sufinancirano europskim sredstvima. Ovim vrijednom projektom tako je osigurana bolja povezanost naseljenih otoka creskog arhipelaga, a ujedno su postavljeni temelji za daljnji razvoj lokalnog gospodarstva i turizma.

luka Cres

Novi lukobran u Cresu spreman je za korištenje | foto: Županijska lučka uprava Cres, Facebook

Na području cijele Hrvatske, uključujući Primorsko-goransku županiju, ne jenjavaju ulaganja u velike lučke infrastrukturne projekte. Ovih dana je tako nakon otprilike godinu i pol dana od početka radova na realizaciji projekta, rekonstruiran i dograđen zapadni dio luke Cres te je spreman za upotrebu, izvijestili su iz Županijske lučke uprave Cres.

Naime, radovi na luci, koji su nastavak uređenja creske rive, završeni su i prije predviđenog roka pa će tako sada građani Cresa, ali i brojni turisti moći uživati u blagodatima ovog zaista hvalevrijednog projekta kojem je jedan od glavnih ciljeva povećanje kvalitete života te unapređenje turističke ponude.

Izdvojeni članak

Pomorski milenijski projekt od skoro 90 milijuna kuna – Potpisan ugovor za izgradnju nove luke na Jadranu

Projekt vrijedan 40 milijuna kuna

Vrijednost projekta Rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres iznosi gotovo 40 milijuna kuna, od čega je čak skoro 30 milijuna kuna sufinancirano kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-202, pet milijuna kuna osiguralo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, dok je ostatak financiran sredstvima Primorsko-goranske županije i Županijske lučke uprave Cres, prenosi portal Novi list.

Štoviše, oko milijardu i 270 milijuna kuna ukupna je vrijednost projekata koji su ugovoreni za sufinanciranje iz Fondova Europske unije u sklopu dva poziva za sufinanciranje unapređenja lučke infrastrukture u funkciji obalnog linijskog pomorskog prometa na području Hrvatske, izvjestio je portal Novi list.

Štoviše, u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture pojasnili su da je glavni cilj tih ulaganja postupno pružati otocima održive i moderne usluge prijevoza tijekom cijele godine, čime će se dodatno poboljšati dostupnost zapošljavanja, obrazovanja i drugih usluga otočnim zajednicama. Samo područje Primorsko-goranske županije bilježi velike lučke infrastrukturne projekte u vrijednosti oko 230 milijuna kuna, među koje spada i projekt Rekonstrukcije i dogradnje zapadnog dijela luke Cres.

Najveći projekt Županijske lučke uprave Cres

Zapravo, radi se o najvećem i najvažnijem projektu Županijske lučke uprave Cres od njenog osnutka i jednom od najvećih ulaganja u pomorsko dobro na području Primorsko-goranske županije. Naime, u sklopu projekta je izgrađen novi vanjski lukobran zapadnog dijela luke Cres dugačak 185 metara i širok 6 metara, a osim toga 280 metara dugačak kopneni dio luke sada omogućava sigurniji pješački pristup iz centra grada.

Iz creske lučke uprave navode da zahvaljujući prijevremenom završetku radova, grad Cres već ove sezone posjetioce dočekuje s većim kapacitetima za prihvat putnika te s najsuvremenijim uvjetima za nautičare. Osim toga, osobama smanjene pokretljivosti na raspolaganju stoji prilagođen pristup mjestu ukrcaja, a vozilima je također omogućen neometan pristup putničkom terminalu. Lukobranom se jednako tako osigurava nužna zaštita akvatorija unutar lučkog područja, odnosno zaštita uvale od udara valova i vjetra.

– Novi lukobran sa šetnicom do centra Cresa spreman je za upotrebu već ove sezone. Očekujem da ćemo vrlo brzo vidjeti plodove najvećeg i najvažnijeg projekta naše lučke uprave jer su njime postavljeni čvrsti temelji za daljnji razvoj lokalnog gospodarstva i turizma. To će unaprijediti kvalitetu života građana otoka Cresa te okolnih otoka arhipelaga kojima je sada osigurana temeljna infrastruktura za uvođenje većeg broja cjelogodišnjih linija za olakšano i sigurnije putovanje tijekom cijele godine, rekao je ravnatelj Županijske lučke uprave Cres Anton Opatić.

Izdvojeni članak

Gradi se još jedna suvremena pomorska luka na Jadranu, a svjetlo dana već je ugledala nova šetnica

Luka Cres prva dobila uporabnu dozvolu

Na novu luku Cres itekako je ponosna i dožupanica Primorsko-goranske županije Marina Medarić – Projekt ŽLU-a Cres, kao jedna od najvećih investicija u pomorsko dobro na području Primorsko-goranske županije, prvi je završen, na što zaista možemo biti ponosni, prenosi portal Novi list. Osim toga, dodala je da se veseli završetku svih ostalih projekata koji će uvelike utjecati na bolju prometnu i turističku povezanost.

Zadovoljstvo završenim lučkim projektom izrazila je i državna tajnica Spomenka Đurić – Nije mi prvi put da sam na Cresu zbog ovog projekta i stoga sam ponosna što je upravo od svih ulaganja u unapređenje lučke infrastrukture baš ovaj creski projekt prvi dobio uporabnu dozvolu. Uskoro bi se to trebalo dogoditi u Crikvenici te u još nekim lukama od 21 koje su trenutačno u provedbi.

Novi lukobran od 40 milijuna kuna dobio uporabnu dozvolu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap