Pretraga

Šibenik odustaje od ideje arhitekta zaslužnog za Pozdrav Suncu i Morske orgulje?

A- A+

Iz šibenske gradske uprave danas predstavljaju ideju obnove dvostrukog bedema u Dolcu. Iako je prvotna ideja arhitekta Nikole Bašića bila ugradnja eskalatora ili kolokvijalno znanih ‘pokretnih stepenica’, od toga se na koncu odustalo. Svoju ideju i viziju projekta, danas će u Gradskoj knjižnici, predstaviti arhitekt Davor Popović.

Grad Šibenik | Pixabay

Šibenik.in prenosi kako će u predstavljanju projekta sudjelovati pročelnica Konzervatorskog odjela Angela Bujas te Ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik, Gorana Barišić Bačelić. Svemu će također prisustvovati i gradonačelnik Šibenika Željko Burić. 

Poznati arhitekt Nikola Bašić, koji iza sebe ima projekte poput čuvenih Morskih orgulja i Pozdrava Suncu, za Šibenik.in je 2019. godine komentirao svoju ideju koja je sada očito odbačena.

Izdvojeni članak

Šibenik će dobiti modernu luku: Početkom godine kreće izgradnja terminala na gatu Vrulje

– Pričali smo o reduciranoj varijanti projekta urbanog eskalatora. Meni je bitno da građani Šibenika shvate da je uređenje dvostrukog bedema jedan od elemenata alternativnog sustava javnog prometa grada. Da on bude dio “šibenske okomice”. Kako sam je ja nazvao, komunikacije od Šubićevca do Tvrđave svetog Nikole na moru. Moja je namjera da uspostavimo promet alternativnim sredstvima. Eskalatorom, žičarom i vaporetima moglo bi se obići sve šibenske znamenitosti. Vodimo, dakako, računa o tome da respektiramo mišljenje Hrvatskog restauratorskog zavoda, koji je izradio konzervatorsko-restauratorski elaborat, izjavio je Bašić.

Izdvojeni članak

Novoizgrađeni kanalizacijski sustav aglomeracije Šibenik postao je meta za ilegalne priključke

Povijesno važan dvostruki bedem izgrađen u 15. stoljeću svojom konstrukcijom dijeli dva Šibenska gradska dijela: Podstinje i Dolac. Konstrukcija bedema je u to vrijeme bila avangardna, a danas simbolički predstavlja šibenski otpor mletačkom vlasništvu od 1409. do 1412. godine.

Copy link
Powered by Social Snap