Pretraga

[Fotogalerija] Radovi ispred MSU i dalje traju, saznali smo što se radi

A- A+

Točno ispred Muzeja suvremene umjetnosti se već tjednima odvijaju veliki radovi, u sklopu projekta evitalizacija vrelovodne mreže na području grada Zagreba. Projekt bi trebao biti gotov do 2023. godine.

Radovi ispred MSU-a su prijavljeni 21. ožujka 2022. godine, a zajednicu projektanata čine Elektroprojekt, Mašinoprojekt, Inženjering za naftu i plin, Ekonerg, I.B.R. Inženjering Cirković i Inženjering Gradnja. Izvođači radova su Monting, Monter-strojarske montaže, Zagreb-montaža, Montmontaža-oprema i ING-GRAD, dok nadzor nad građenjem provode Investinženjering, Institut IGH, IVICOM Consulting, Inženjering za naftu i plin te Elektrorpojekt.

Podsjećamo, HEP-Toplinarstvo još od 2021. godine provodi projekt Revitalizacija vrelovodne mreže na području grada Zagreba, koji je sufinanciran bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. U sklopu projekta planira se zamijeniti 68,5 km dotrajalih vrelovoda, što predstavlja trećinu zagrebačke vrelovodne mreže. Ukupna vrijednost projekta je 700 milijuna kuna, od čega se 421,5 milijuna kuna financira bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Izdvojeni članak

Vrelovodne cijevi ispred HRT-a: Jednom instalirane, još dugo će grijati zagrebačke domove

Radovi se sada polako bliže kraju, jer počinje nova ogrjevna sezona. Tijekom ovogodišnje pauze, koja je započela u svibnju, odvijali su se radovi u kvartovima Sigečica, Kruge, Vrbik, Cvjetno, Trešnjevka, Središće, Gajevo, Staglišće, Savica, Folnegovićevo, Martinovka, Donji grad, Sopot, Utrine, Travno, Dugave, Siget i Trnsko.

Najveći dio postojeće vrelovodne mreže centralnog toplinskog sustava grada Zagreba izgrađen je danas zastarjelom tehnologijom klasičnog polaganja čeličnih cijevi u betonskom kanalu. Tako položene vrelovodne cijevi podložne su vanjskim utjecajima poput visoke razine podzemnih voda, mogućih propuštanja cijevi i prodora oborinskih voda u betonske kanale, što pogoduje propadanju cijevi i nastanku korozije te dovodi do povećanih toplinskih gubitaka, puknuća cijevi i prekida opskrbe toplinskom energijom.

U revitalizaciji vrelovodne mreže koristit će se moderna tehnologija beskanalnog polaganja predizoliranih cijevi, čime će se povećati pouzdanost i sigurnost centralnog toplinskog sustava grada Zagreba. Projekt će omogućiti smanjenje toplinskih gubitaka za približno 28 posto, gubitaka nadopune pogonske vode za približno 47 posto te broja hitnih intervencija na rekonstruiranim dionicama vrelovoda za 90 posto.

Također, smanjenje gubitaka toplinske energije će rezultirati i smanjenjem potrebe za proizvodnjom toplinske energije te posljedično smanjenjem emisija onečišćujućih tvari u okoliš. Predviđa se da će se u 2025. godini emisija CO2 smanjiti za 11.104 tone u odnosu na stanje prije revitalizacije. Podsjećamo, nedavno smo pisali i o radovima ispred HRT-a, koji su dio istog projekta. Više o tome možete pročitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap