Pretraga

Građevinski div PowerChina ugovara poslove kod susjeda vrijedne 700 milijuna eura

A- A+

Velika kineska tvrtka Power Construction Corporation China (PowerChina) ugovorila je još jedan mega građevinski projekt u Srbiji. Projektirat će i graditi važnu prometnicu s polazištem u Makiškom polju. No, nije to jedina suradnja između ove tvrtke i Republike Srbije. Kinezi će graditi i depo za beogradski metro, a najavljeno je i potpisivanje ugovora tunel i most također u Beogradu. Ukupna vrijednost ovih projekata procjenjuje se na približno 700 milijuna eura.

Genex toranj, Beograd, Srbija, ilustracija | foto: Unsplash

Genex toranj, Beograd, Srbija, ilustracija | foto: Unsplash

Potpisana je suglasnost za zaključivanje ugovora Ministarstva građevinarstva, prometa i infrastrukture Republike Srbije i Power Construction Corporation Chinao reguliranju međusobnih prava i obaveza u vezi s projektiranjem i izgradnjom cesta i komunalne infrastrukture prve faze na lokaciji Makiško polje, izvještava n1info.hr. Riječ je o radovima vrijednosti od 167.735.000 eura koji su dio tek jednog od nekoliko projekata koji će u Srbiji realizirati kineski građevinski div.

Izdvojeni članak

Galerija: Kreće izgradnja luksuznog kompleksa Marina Dorćol na beogradskoj obali Dunava

Milijunski poslovi u Beogradu

Naime, u rujnu je Republika Srbija s Power Construction Corporation Chinao ugovorila i projektiranje, te izgradnju depoa za beogradski metro u Makišu, vrijedan 200 milijuna eura. Također,  usvojen je i zaključak o davanju suglasnosti za potpisivanje ugovora o izgradnji tunelske veze između Karađorđeve ulice i Dunavske padine, s pristupnim prometnicama, parkovskim površinama i infrastrukturom u vrijednosti od 235 milijuna eura.

Izgradnja ovog tunela dio je šireg projekta koji se u javnosti naziva ‘mali metro’, a koji podrazumijeva i uklanjanje Starog savskog mosta i izgradnju novog, većeg kapaciteta, na njegovom mjestu. Spomenuti most također će graditi Power Construction Corporation Chinao, a vrijednost investicije srbijanske vlade u ovome slučaju iznosi približno 80 milijuna eura.

Izdvojeni članak

Ugovorena gradnja tunela Kozjak: Za 74,6 milijuna eura novi spoj Splita s autocestom grade Kinezi  

Poslovanje diljem svijeta

Power Construction Corporation of China, poznatija kao PowerChina, kompanija je u potpunosti u državnom vlasništvu. Njom upravlja kineska Komisija za nadzor i administraciju državne imovine. Formirana je kao integrirana građevinska grupa koja osigurava investicije i financiranje, planiranje projektiranje, inženjersku izgradnju, proizvodnju opreme i upravljanje radom za čistu i niskougljičnu energiju, vodne resurse, razvoj životne sredine i infrastrukturu.

U njoj je po posljednjim podacima zaposleno više od 182 tisuće ljudi u okviru 69 članica korporacije, a poslovima je vezana s više od 100 zemalja. PowerChina je  na globalnoj ljestvici 2000 najvećih kompanija  Forbesa, i to na 289. mjestu. Na čelu kompanije nalazi se Ding Yanzhang koji ima više od 30 godina iskustva u energetskoj građevinskoj industriji i diplomu višeg inženjera na razini profesora.

Gradi se obilaznica u Prelogu, prometnica dužine 6,8 kilometara vrijedna 9,45 milijuna eura, doznajte ovdje detalje o projektu.

Copy link
Powered by Social Snap