Pretraga

Ugovorena gradnja tunela Kozjak: Za 74,6 milijuna eura novi spoj Splita s autocestom grade Kinezi  

A- A+

Ugovorena je izgradnja spojne ceste čvor Vučevica na autocesti A1 koja uključuje i konstrukciju tunela Kozjak. Riječ je o investiciji vrijednoj 74,6 milijuna eura. Provest će ju u djelo kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation koja je gradila i Pelješki most. Uz tunel, koji predstavlja najzahtjevniji dio projekta, trasa nove prometnice obuhvatit će i tri nadvožnjaka, jedan cestovni prolaz i dva vijadukta.

cestovni tunel

cestovni tunel | foto: Freepik

Hrvatske ceste i kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation potpisali su ugovor za projekt spojne ceste čvor Vučevica na autocesti A1 – čvor na državnoj cesti DC8, koji uključuje i izgradnju tunela Kozjak. Ugovor je vrijedan 74,6 milijuna eura. Ponuda kineske kompanije, koja je gradila i Pelješki most, odabrana je kao ekonomski najpovoljnija na javnom natječaju.

Spojna cesta Vučevica ukupne dužine 6,85 kilometara, a trasa obuhvaća tunel Kozjak, dug 2,5 kilometra, i cestu prema Jadranskoj magistrali dugu približno 4,3 kilometra. Izgradnja tunela Kozjak izgledno bi trebala početi do kraja godine, a rok za završetak radova je 36 mjeseci.

Izdvojeni članak

Aktivacija gradilišta brz ceste Trogir Omiš i Mravinačke rampe, vrijednost radova 9,27 milijuna eura

Ugovor su potpisali direktor Hrvatskih cesta, Josip Škorić i direktor China Road and Bridge Corporation za srednju i istočnu Europu, Yang Dong. S obzirom na značaj investicije na potpisivanju je bio i premijer Andrej Plenković, koji je istaknuo značaj projekta.

– Danas je velik dan za Grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju jer će projektom od čvora Vučevica, uključujući i tunel Kozjak, stvoriti druga žila kucavica koja će omogućiti jednostavniji promet i ulazak i izlazak iz Splita te spoj s autocestom, rekao je premijer. Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić istaknuo je kako se radi o tehnički vrlo složenom projektu, rekao je Plenković.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, Josip Škorić, prilikom potpisivanja ugovora istaknuo je pak kako se radi o tehnički vrlo složenom projektu koji će, uz konstrukciju tunela Kozjak dug 2.525 metara, obuhvatiti i tri nadvožnjaka, jedan cestovni prolaz i dva vijadukta.

Sredinom rujna probijena je druga cijev tunela Učka nakon gotovo tri godine rada, pogledajte ovdje kako izgleda.

Copy link
Powered by Social Snap