Pretraga

Graf: Cijene građevnog materijala stabilizirane, u kolovoz rast od 0,2%

A- A+

Cijene građevnog materijala polako, ali sigurno se stabiliziraju. Dok je u srpnju u odnosu na prethodni mjesec bio zabilježen rast cijena za 1,3%, u kolovozu stopa rasta iznosi 0,2%. Iako je građevni materijal i dalje drastično skuplji nego prije 12 mjeseci, ovi podatci svakako unose optimizam među građevinare i investitore koji sa strepnjom čekaju jesen i novi potencijalni inflatorni udar.

DZS statistika | foto: screenshot DZS

DZS statistika | foto: screenshot DZS

Proizvođačke cijene građevnog materijala na domaćem tržištu u kolovozu 2023. u usporedbi sa srpnjem 2023. više su za 0,2%, a u odnosu na kolovoz 2022. za 6,5%. Kada se usporede proizvođačke cijene građevnog materijala na domaćem tržištu u kolovozu 2023. s prosjekom 2015., tada su više za 26,3%, izvještava Državni zavod za statistiku (DZS).

Napominje se kako je indeks proizvođačkih cijena građevnog materijala na domaćem tržištu važan kratkoročni pokazatelj poslovnog ciklusa koji pokazuje mjesečnu dinamiku promjena proizvođačkih cijena građevnog materijala na domaćem tržištu. Prema konceptu EU-a taj pokazatelj može nagovijestiti inflatorna kretanja prije nego što dođu do potrošača.

Iz DZS-a objašnjavaju i kako se indeks proizvođačkih cijena građevnih materijala na domaćem tržištu obračunava na temelju posebne liste proizvoda i jasno definiranih artikala – reprezentanata za građevni materijal u sklopu odabranih industrijskih proizvoda i artikala za prikupljanje proizvođačkih cijena industrije na domaćem tržištu.

Izdvojeni članak

Bioinženjeringom gljiva nastao novi izolator građevina koji bi mogao promijeniti sve

Općim uzorkom istraživanja cijena obuhvaćeno je 1.839 cijena artikala unutar izabranih proizvoda NIP-a 2021. u 1.107 poduzeća (pravnih osoba i obrtnika), a za proizvođačke cijene građevnog materijala u 2023. izabran je podskup koji čini 288 reprezentativnih cijena artikala unutar 22 odabrana razreda djelatnosti NKD-a 2007. koji proizvode građevni materijal.

Indeksom proizvođačkih cijena građevnog materijala na domaćem tržištu mjere se promjene u razini proizvođačkih cijena građevnog materijala koji je proizveden i prodan na domaćemu (hrvatskom) tržištu. DZS ističe kako indeks cijena građevnog materijala nije indeks cijena ukupnih građevinskih radova jer njime nisu obuhvaćene cijene opreme, mehanizacije i rada te drugi elementi iz strukture cijena građevinskih radova.

Pogledajte ovdje kako su se kretale cijene građevnog materijala u lipnju 2023. godine.

Copy link
Powered by Social Snap