Pretraga

Izgradnjom do humanosti: Projekt koji će promijeniti živote mnogima

A- A+

Gradsko društvo Crvenog križa Solin raspisalo je natječaj za odabir izvođača radova na objektu koji će se graditi u sklopu projekta „U službi humanosti“ vrijednom nešto više od 11,6 milijuna kuna. Riječ je o projektu koji doprinosi kvaliteti života građana Solina, posebno onima treće životne dobi.

crveni križ

Crveni križ Solin, novi objekt | foto: Grad Solin

Objekt će se graditi na zemljištu površine oko 1830 metara četvornih, a građevinska dozvola ishodovana je u studenom 2020. godine.

Grad Solin objavio je na svojim službenim stranicama novost o projektu ‘U službi humanosti‘. Riječ je o projektu gradskog društva Crvenog križa koje je u prosincu 2020. godine raspisalo javni poziv za odabir izvođača radova i provedbu stručnog nadzora na objektu koji će se graditi u sklopu ovog projekta. Njegova vrijednost je nešto više od 11,6 milijuna kuna.

Projekt će se realizirati na zemljištu između poslovnog pogona tvrtke „Coca-cola“ i Kunčeve grede površine oko 1830 metara četvornih. U studenom prošle godine ishodovana je građevinska dozvola za izgradnju objekta površine oko 700 metara četvornih. S gradnjom objekta trebalo bi se krenuti odmah nakon odabira izvođača radova, a očekivani završetak radova je u svibnju 2023. godine.

zemljište izgradnje

Zemljište izgradnje novog objekta Crvenog križa Solin | foto: Grad Solin

Financiranje bespovratnim sredstvima Europske unije

Projekt Crvenog križa provodi se u suradnji s Gradom Solinom i Centrom za socijalnu skrb Split, to jest njihovom podružnicom u Solinu, a financirat će se bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i Kohezija putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

– Ovaj projekt predstavlja odgovor na rastuće potrebe za pružanjem socijalnih usluga kao što su pomoć u kući, boravak za starije osobe i organizirano stanovanje na području Grada Solina te općina Klis, Muć i Dugopolje koje su obuhvaćene radom GD CK Solin – rekao je za Grad Solin ravnatelj Društva Željko Grubišić, koji je ujedno i voditelj projekta.

Rijetkost je da se u sklopu projekta Europske unije financira nabavka zemljišta, a za to je bilo predviđeno 10 posto iznosa od ukupne vrijednosti projekta što se pokazalo malo, navode iz Grada Solina.

– Naime, cijena zemljišta je sukladno stručnoj procjeni iznosila oko tisuću kuna po metru četvornom što u konačnici iznosi oko 1,8 milijuna tako da nam je nedostajalo 600 tisuća kuna koje smo osigurali kreditnim zaduženjem, objasnio je ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Solina te je dodao da je rok za otplatu kredita 12 mjeseci s počekom od 2 mjeseca.

solin projekt

Gradsko društvo CK Solin: U službi humanosti“| foto: Grad Solin

Projekt za pružanje socijalnih usluga

U sklopu projekta „U službi humanosti“ predviđena je izgradnja objekta površine oko 700 metara četvornih u kojem će se smjestiti dnevni boravak za osobe treće životne dobi, kuhinja kapaciteta do 250 obroka dnevno, dvije stambene jedinice namijenjene smještaju djece iz domova za nezbrinutu djecu koja nakon punoljetnosti moraju napustiti dom, skladišni prostor površine oko 250 metara četvornih te četiri ureda namijenjena radu našeg Društva. Uz to će se u dijelu zelene površine urediti svojevrsni zeleni amfiteatar namijenjen održavanju društvenih manifestacija na otvorenom, navodi Marijana Batarelo-Jelavić na stranicama Grada Solina.

-Držim kako je riječ o iznimno vrijednom projektu koji će znatno doprinijeti kvaliteti života naših sugrađana, a posebno osoba treće životne dobi – kazao je gradonačelnik Ninčević najavljujući daljnju potporu Grada.

ck novi objekt

Crveni križ Solin, novi objekt | foto: Grad Solin

Copy link
Powered by Social Snap