Pretraga

Koje sve mogućnosti krije izolacijska PUR pjena bez koje je današnja gradnja nezamisliva?

A- A+

Gradnja bilo kakvog objekta danas je u potpunosti nezamisliva bez poliuretanske, to jest PUR pjene. Mogućnosti korištenja ove izolacijske i montažne pjene su bezbrojne, a među najčešćima su zvučna i toplinska izolacija te ugradnja PVC stolarije. No, uporaba PUR pjene tu ne staje. Na iznenađenje mnogih ona se danas koristi i u uređenju doma.

PUR pjena, ilustracija | foto: Unsplash

Osim za izolaciju i montažu PUR pjena koristi se i kao sredstvo za popunjavanje spojnih fuga dovratnika i prozorskih okvira.

Poliuretanska, PUR ili PU pjena jedan je od izolacijskih materijala koji pruža najširi spektar korištenja u gradnji. Njene primjene su bezbrojne, od popunjavanja praznina, preko toplinske i zvučne izolacije pa sve do zaštite od požara. PUR pjena dolazi u nekoliko varijanti, a odabir jedne od njih, na primjer slabo ekspandirajuće, ovisit će o razlogu korištenja.

O šarolikosti primjene poliuretanske pjene govori i primjer korištenja u uređenju interijera koji je u posljednje vrijeme poharao društvene mreže.

Mogućnosti primjene PUR pjene

Najveća prednost korištenja PUR pjene je mogućnost primjene u svim fazama gradnje, kao i svim prostorijama već izgrađenog objekta, od temelja, preko podova i zidova pa sve do krova. PUR pjenom, među ostalim, moći ćete izolirati dovratnike i okvire prozora, koristi se i za punjenje te brtvljenje pukotina, izradu akustične izolacije, popunjavanje šupljina oko cijevi te izolaciju zidnih ploča.

Jedna od mogućnosti korištenja PUR pjene je u svrhe popunjavanja praznina u određenom materijalu, odnosno objektu. Pjenom se popunjavaju nastale pukotine i šupljine poput onih među zidovima, dovratnicima i prozorskim okvirima. U ovom slučaju stručnjaci preporučuju korištenje standardne PUR pjene, a kao metodu nanošenja navode pištolj za PUR pjenu.

Izdvojeni članak

Znate li koje kućne popravke najčešće tražimo? Trebat će vam ovi alati

Druga mogućnost korištenja PUR pjene je u svrhe toplinske izolacije kod zrakonepropusnih građevinskih rješenja. Kao dodatna mogućnost izolacije PUR pjenom javlja se i zvučna izolacija. U ovom slučaju pjena se koristi pri lijepljenju čime se utječe na izolaciju frekvencija srednjih duljina, poput glasne glazbe. Kada se koristi na drvu PUR pjena ne narušava njegovo stanje pa samim time drvo tijekom vremena ne trune.

Prednost PUR pjene je i njena otpornost na nastajanje plijesni i gljivica što ju čini posebno pogodnom za prostore u kojima obitavaju osobe narušenog zdravlja.

Načini nanošenja PUR pjene

Nanošenje PUR pjene može se obavljati ručno ili uporabom pištolja, a prije nanošenja površine je važno dobro očistiti od masnoća i prašine. Osobe koje prvi puta nanose PUR pjenu, ili u tome nisu dovoljno vješte, trebale bi postupak vježbati te pritom imati na umu da se praznine ne popunjavaju u potpunosti, jer će pjena s vremenom ekspandirati nekoliko puta u odnosu na svoju početnu veličinu.

PUR pjena nanosi se laganim jednoličnim pokretima, a prikladna je za nanošenje na površine gotovo svih materijala, od drva, preko metala do knaufa i žbuke. Nakon nanošenja pjenu se može navlažiti manjom količinom vode te potom pustiti da se širi i suši. Nakon ekspandiranja i sušenja pjenu se može dodatno oblikovati skalpelom.

Kada PUR pjenom popunjavamo manje šupljine, poput onih u okvirima vrata ili prozora, savjetuje se korištenje slabo ekspandirajuće pjene koja će praznine optimalno popuniti bez stvaranja viškova koji mogu utjecati na otvaranje elementa na kojem je pjena korištena.

Alati za nanošenje PUR pjene, ilustracija | foto: Freepik

Savjeti u korištenju PUR pjene

Prije nanošenja PUR pjene važno je zaštititi prostoriju i komade namještaja koji se u njoj nalaze. Materijali za zaštitu namještaja danas su lako dostupni po izrazito prihvatljivim cijenama, a umjesto njih mogu se koristiti i stari tekstili ili vreće.

Osim prostora važno je zaštititi i osobu koja će PUR pjenu nanositi. Ta osoba trebala bi koristiti zaštitne rukavice i naočale te zaštitno odijelo kako bi se spriječilo neželjeno prskanje pjene u oči ili na tijelo. Proces uklanjanja PUR pjene s tijela nije ni lagan, ni kratak. Ponekad može trajati i više dana, čak i tjedana. No, bez obzira na teško uklanjanje strpite se i viškove PUR pjene nemojte ‘čistiti’ prije nego li se ona u potpunosti osuši kako ne bi nastao nepotreban nered.

S obzirom na to da je za aktiviranje PUR pjene potrebna vlaga poželjno je prostor u kojem će se ona nanositi pošpricati vodom pritom pazeći na količinu vode koje ne smije biti previše kako se ne bi postigao suprotan učinak. PUR pjenu koja se koristi na vanjskim zidovima objekta potrebno je dodatno premazati kako bi se zaštitila od utjecaja vremenskih promjena i UV zračenja.

PUR pjena danas se koristi i kao metoda uređenja doma. Društvene mreže popularizirale su zrcalo ukrašeno upravo PUR pjenom koje se zbog svog novog okvira naziva ‘oblakom’.

Nanošenje PUR pjene, ilustracija | foto: Freepik

Koje sve mogućnosti krije izolacijska PUR pjena bez koje je današnja gradnja nezamisliva?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap