Pretraga

Lagani pad u obujmu građevinskih radova: Zabilježen pad i na razini EU

A- A+

Prema najnovijim podacima, primjećuje se lagani pad u obujmu građevinskih radova ne samo na razini Hrvatske, već i na razini Europske unije. U Hrvatskoj je tako u ožujku zabilježen pad od 0,9% u odnosu na prethodni mjesec, dok je na razini eurozone ta brojka nešto veća – 2,4%.

Indeksi obujma građevinskih radova, sezonski i kalendarski prilagođeni, od ožujka 2018. do ožujka 2023.

Indeksi obujma građevinskih radova, sezonski i kalendarski prilagođeni, od ožujka 2018. do ožujka 2023. | foto: Državni zavod za statistiku

Objavljeni su najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku. Prema kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova u Hrvatskoj veći je za 3,1% u ožujku 2023. u odnosu na ožujak prošle godine. Prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova manji je za 0,9% u ožujku 2023. u odnosu prethodni mjesec.

Kada se gleda struktura odrađenih sati na gradilištima, većinom su u pitanju bili radovi na zgradama. Dostupni su podaci za prvo tromjesečje 2023. godine, pa je tako u pitanju 53,8% radova, odnosno 53,5% u ožujku. Većinski su u pitanju bili radovi u novogradnji – 62% od siječnja do ožujka ukupno, odnosno 61,1% u ožujku.

Struktura odrađenih sati na gradilištima prema vrstama građevina i radova u ožujku 2023.

Struktura odrađenih sati na gradilištima prema vrstama građevina i radova u ožujku 2023. | foto: Državni zavod za statistiku

Objavljeni su i podaci statističkog ureda Europske unije, Eurostata. Oni su pak zabilježili negativan trend u sektoru građevinarstva u ožujku. Prema njihovim podacima, zabilježen je pad proizvodnje u građevinskom sektoru od 2,4% u eurozoni, odnosno od 1,9% u EU. Negativan trend je prisutan i na godišnjoj razini. U usporedbi s ožujkom 2022. godine, proizvodnja u građevinarstvu smanjena je za 1,5% u eurozoni i za 1,2% u EU.

Među državama članicama za koje su dostupni podaci, najveća mjesečna smanjenja proizvodnje u građevinarstvu zabilježene su u Austriji (-10,9%), Slovačkoj (-10,3%) i Njemačkoj (-4,6%). Najveća povećanja bila su zabilježena u Rumunjskoj (+4,1%), Sloveniji (+3,2%) i Portugalu (+1,6%).

Na godišnjoj razini najveća smanjenja proizvodnje u građevinarstvu zabilježena su u Slovačkoj (-10,3%), Mađarskoj (-9,8%) i Češkoj (-6,1%). Najveća povećanja su zabilježena u Sloveniji (+28,3%), Rumunjskoj (+17,7%) i Nizozemskoj (+4,2%). Detalje možete pronaći u tablicama.

Podaci Eurostata:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Podaci Državnog zavoda za statistiku:

Copy link
Powered by Social Snap