Pretraga

Najmoćnije dizalice na svijetu, čudovišta ogromne snage i impresivne visine

A- A+

Dizalice se koriste još od izuma poluge, a jednostavan sustav kolotura i užadi vremenom su zamijenile današnji giganti ogromne  sposobnosti podizanja tereta. Četiri diva se izdvajaju među masom sličnih, ujedno oni su predstavnici četiri vrste dizalica koje su danas najčešće u upotrebi.

Liebherr 11200-9.1 ima čak devet osovina | liebherr.com

Liebherr LTM 11200-9.1 je najsnažnija pokretna dizalica na svijetu. Mobilne dizalice su potrebne na većini gradilišta zbog svoje pokretljivosti i široke mogućnosti primjene. Lako se rasklapaju, podesive su i omogućuju podizanje manjih i većih tereta. Dizalice se uglavnom koriste za manje poslove i podizanje manjih tereta, ali Liebherr LTM nije stvoren zbog toga. Ovo ‘čudovište’ na kotačima ima vrlo stabilnu podlogu, izuzetan kapacitet dizanja i doseže veliku visinu.

Može podići teret od 1200 tona, duljina teleskopske ruke mu je 100 metara a maksimalna visina 187 metara. Ovo moćno vozilo pokreće 8-cilindrični dizel motor od 505 kilovata a dizalicu pogoni 6-cilindrični dizelaš od 300 kw. Zanimljivo je da usprkos veličini, ovo vozilo može doseći brzinu od 75 kilometara na sat, a najzaposlenije je prilikom montiranja lopatica vjetroelektrana.

Kroll K10000 | hansebubeforum.de

Iako današnji neboderi uvelike premašuju visinu dizalica, pa se dizalice uglavnom postavljaju na nebodere, kada govorimo o dizalici koja se oslanja samo na postolje, onda je najviša Kroll K10000. Maksimalna težina koju može podići je 240 tona, visoka je 143 metra, ima raspon ruke do 100 metara, ali i mogućnost rotacije od svih 360 stupnjeva.

Taisun, bez premca najsnažniji | wiki

Ako govorimo o maksimalnoj težini koju neka dizalica može podići, onda je bez premca kineski div ‘Taisun’. S obzirom na njihovu veličinu i snagu, postao je i svojevrsna turistička atrakcija. To je najjača dizalica na svijetu i nalazi se u kineskom brodogradilištu Yentai Raffles. Dizalica je ogromna i ima nevjerojatnu nosivost od 20.133 tona. Visoka je 141 metra, a domet ruke joj je 119 metara.

Neprikosnoven na moru, Sleipnir | wiki

Na moru je zasigurno najsnažniji SSCV Sleipnir, najveća ploveća dizalica na svijetu. Plutajuće dizalice se uglavnom koriste u izgradnji naftnih platformi, pučinskih vjetroelektrana i sličnih građevina. Korištenje plovnih dizalica proširilo se u 20. stoljeću s razvojem naftne industrije, pa su s vremenom njihovi kapaciteti rasli s potrebama tržišta. SSCV Sleipnir je plovna dizalica s najvećim kapacitetom. Može podići i do 20.000 tona, maksimalne je visine 134 metara a cijelo plovilo je dugo
219 metara.

Mnogi predviđaju da će se tehnologija dizalica nastaviti razvijati u nadolazećim godinama, a autonomne dizalice biti sljedeća velika stvar kod podizanja tereta velikih gabarita. Proizvođači već rade na integraciji ključnih značajki poput otkrivanja sudara, daljinskog upravljanja iz centralizirane kontrolne sobe i automatskog kretanja po gradilištima koje će drastično promijeniti rad dizalica. Rane studije o autonomnim dizalicama sugeriraju da bi one mogle poboljšati učinkovitost za 77 posto i smanjiti nesreće za 50 posto.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap