Pretraga

Najviši neboder na svijetu prekriven stablima i zelenilom postat će i najviši u Australiji

A- A+

U Melbourneu će se graditi najviši neboder prekriven stablima iz razloga što je u metropolama veliki problem manjak zelenila, prirode i zelenih površina. Ovaj ambiciozni projekt samo je dokaz da se uvijek može razmišljati van kutije kako bi se došlo do rješenja. Neboder se zove STH BNK by Beulah tower i pravi je primjer spajanja urbanističkih poslovnih dijelova gradova s prirodom.

Southbank by Beulah | UNStudio

Iako će biti najveći neboder prekriven stablima, ovo će također biti najviši neboder u Australiji općenito. Cijeli projekt je započeo 2018. godine kada je cijeli projekt započet. Australski developer Beulah kupio je zemljište u srcu Melbourneovog Southbanka. Ideja im je bila kreirati građevinu koja će biti drugačija i koja će se izdvajati. Ideja se počinje razvijati spajanjem lokalnih građevinskih firmi s najpoznatijim svjetskim arhitektima od kojih je svatko napravio projekt vrijedan spomena. Neke od arhitektskih kompanija koje su sudjelovale su MAD Architects, Bjarke Ingles Group, OMA, K18, MVRDV, COOP HIMMELB(L)AU i UNStudio.

Southbank by Beulah | UNStudio

Nakon iscrpnog vaganja najboljih projekata, sudci su se odlučili za ‘Zelenu Kralježnicu’, UNStudio i COX Architecture. Dizajn duplih tornjeva sa zelenim stranama je osvojio je odbor zadužen za odabir pravog projekta. Dizajnerski tim ovaj projekt nije shvatio olako te je počeo obilaziti svijet i slične projekte te razgovarati s ljudima zaslužnima za te projekte. Od svakog razgovora su uzeli po malo i tako su odlučili dodati i komercijalni prostor, i stambeni, pa i ugostiteljski. Neboderi će imati 165 katova zelenila zajedno te će dobiti prvu titulu za supervisoki vrt od vertikale preko 300 metara na svijetu. Da se razumijemo, izgradnja dvaju nebodera prekrivena stablima definitivno neće biti jednostavna, najveći problem će biti održavanje biljaka na tim visinama i izgradnja na zemlji koja je nekada bilo močvarno, grmljasto područje.

Southbank by Beulah | UNStudio

Upravo zbog takvog tla, projektanti inače rade parkiralište iznad površine tla, no ovdje će se graditi garaža 20 metara ispod zemlje. Izvođači građevinskih radova imaju dvije opcije, raditi ekskavaciju tla u segmentima ili usidriti zidove ispod tla do stijene i onda ekskivirati u komadu. Zaokret  u izgledu nebodera će se postignuti slaganjem stupova i zidova malim razmacima jedan iznad drugih. Ako mislite da zvuči komplicirano, to je tek početak. Tornjevi će također sadržavati armiranobetonsku jezgru pune visine koja se povezuje s obodnim stupovima preko strmih zidova s ​​ojačanim razinama postrojenja koje će djelovati kao podovi, povezujući cijelu strukturu zajedno, i nadopunjujući stvari – podešeni prigušivač mase će se sakriti na vidnom mjestu (krovu) kao umjetničko obilježje na krovu zgrade.

Southbank by Beulah | UNStudio

Neboderi će imati ukupno 5,5 kilometara vrtova, a najviši će se nalaziti na 365 metara nadmorske visine. Arhitekti i dizajneri su zajedno s botaničarima raspravljali i testirali koje su biljke najpogodnije za klimu Melbournea i takve visine. Grad ima ekstremno jaka ljeta, hladne zime, a može imati sve četiri sezone u jednom danu. Svi vrtovi nebodera će biti povezani sistemom za zalijevanje i dobavljanje vode kako ne bi trebao konstantno netko obilaziti cijeli neboder i zalijevati. Sistem će hraniti korijenje biljaka direktno s vodom i hranjivim tvarima.

Southbank by Beulah – vodovodni sustav | UNStudio

Copy link
Powered by Social Snap