Pretraga

[VIDEO] Nakon sto sati ispisa radovi na prvoj 3D printanoj stambenoj zgradi bliže se kraju

A- A+

Još u rujnu 2020. godine započeli su radovi izgradnje prve 3D print stambene zgrade u Njemačkoj. Nakon više od sto sati ispisa pet stanova na tri stambene etaže uskoro će biti spremni za svoje prve stanare.

3D print obiteljska kuća u Njemačko

3D print zgrada u Njemačko | foto: Heidelberg Cement

Prva 3D print stambena zgrada u Bavarskoj svoja vrata će otvoriti za pet tjedana.

Nakon deset mjeseci ispisa radovi na prvoj 3D print stambenoj zgradi u Bavarskoj približavaju se kraju. Zgrada dizajnirana tako da njena konstrukcija ostavlja bez daha prve će stanare primiti već u kolovozu, a njen spektakularan izgled već se nazire.

Na oko 4.000 kvadratnih metara stambene površine naći će se pet stanova kreiranih pomoću 3D građevinskog pisača nazvanog BOD2, koji je trenutno među najbržim na tržištu.

Tehnološki prvijenac

Bavarsku 3D print stambenu zgradu gradi obiteljska građevinska tvrtka PERI koja se udružila s danskim proizvođačem COBOD-om koji je isporučio neizostavan stroj za priču o tehnološkom prvijencu u Bavarskoj, 3D pisač.

Plan gradnje i posebnu tehnologiju kreirao je arhitektonski ured MENSE-KORTE ingenieure+architekten. Njihova vizija prve 3D print stambene zgrade morala je proći sve regulatorne postupke odobrenja koje je provelo Tehničko sveučilište u Münchenu.

Nakon dovršetka gradnje stanovi će biti predani njihovim vlasnicima, osim jednog koji će služiti kao izložbena jedinica. Sve veća popularnost 3D građevinskog printa, kao i realizacija ovog projekta, mogle bi potaći pravi ‘boom’ ovog tipa gradnje u njemačkoj arhitekturi.

3D print obiteljska kuća u Njemačko

3D print zgrada u Njemačko | foto: Heidelberg Cement

Umijeće pisača BOD2

Jedinstvena priča o gradnji printane stambene zgrade bila bi nezamisliva bez stoja i građevnog materijala koji su ju i omogućili. Poseban 3D građevinski pisač kreiran je tako da njegova glava putuje duž osi na čvrstom metalnom okviru čime se omogućuje njegovo pomicanje na bilo koje mjesto unutar strukture čime se štede i novac i vrijeme.

Izdvojeni članak

Pogledajte kako u Americi printaju kuće za beskućnike

No, to nisu jedine prednosti građevinskog pisača. Njegov sustav kreiran je tako da može analizirati cijevi i priključke za vodu, električnu energiju i druge komunalne sastavnice zgrade koje se tek trebaju dodati u konstrukciju što omogućuje njihovo ugrađivanje dok ispis još uvijek traje. BOD2 može dovršiti jedan četvorni metar dvostrukog zida za manje od pet minuta brzinom od jednog metra po sekundi.

Konstrukcija stambene zgrade ispisana je pomoću supstance nazvane ‘i.tech 3D‘, a koju je kreirao Heidelberg Cement. Njihov cement napravljen je tako da udovolji jedinstvenim potrebama 3D građevinskog ispisa, a dosadašnji rezultati dokazuju njegovu kompatibilnost s BOD2 pisačem, piše Interesting Engineering

Copy link
Powered by Social Snap