Pretraga

Pogledajte kako u Americi printaju kuće za beskućnike

A- A+

Tehnologija 3D printanja omogućila je povoljnu alternativu klasičnoj izgradnji kuća. Ovakav način gradnje je brži, a i zahtijeva manje građevinskog rada. Printane kuće također su otpornije na prirodne katastrofe pa se predviđa da će do 2024. njihovo tržište doseći jednu i pol milijardu dolara.

3D printer u pogonu; foto: Pixabay

Budućnost je stigla. Zamislite da gledate svoju parcelu na kojoj golemi printer “printa” vaš novi dom. Upravo takav prizor gledao je – sada bivši – beskućnik Tim Shea (70) iz Austina u Texasu.

Kompanija ICON iz Texasa izgradila mu je 3D-printanu kuću i promijenila život, prenosi World Economic Forum. Shea je postao prva osoba u Americi koja živi u potpuno isprintanoj kući. Veličine je 46 kvadratnih metara te izvana izgleda maleno, no visoki zidovi, veliki prozori i krovni prozori iznutra je čine mnogo prostranijom. Kuća je izgrađena u samo 48 sati.

ICON su također tvorci najveće 3D-printane građevine u Americi – vojnih baraka, a druga firma koja se bavi istim poslom, SQ4D iz New Yorka, nedavno je stavila prvu 3D-printanu kuću na prodaju.

3D printanje svakog dana napreduje i postiže veliku popularnost u građevini. Neke kuće mogu biti gotove za samo 24 sata i koštaju par tisuća dolara, što ih čini novim najboljim rješenjem za povoljnu stambenu gradnju. Tako je prošle godine kompanija Tvasta u Indiji izgradila tamošnju prvu 3D-printanu kuću u samo trećini vremena koje je inače potrebno za gradnju kuće. Također su smanjili građevinski otpad za čak 65%.

U Madridu je 2016. izgrađen prvi 3D-printani most koji će dobiti i nadogradnju jer se pokazao kao sjajno rješenje.

Prije dvije godine industrija 3D-printane gradnje vrijedila je samo tri milijuna dolara, no zbog velike učinkovitosti i napretka koju nudi, procjenjuje se da će ta cifra u sljedeće tri godine narasti do čak jednu i pol milijardu dolara. 3D printanje kuća vrlo je vjerojatno budućnost povoljne gradnje stambenih prostora.

Copy link
Powered by Social Snap