Pretraga

‘Palačinka efektom’ urušio se dio zgrade, poginulo troje ljudi

A- A+

Velika tragedija u Španjolskoj. Urušio se dio stambene zgrade u katalonskom gradu Badaloni, pri čemu su poginule tri osobe. Prvo je počelo propadati potkrovlje koje je dalje urušavalo stanove. Iako je zgrada napravljena 1959. godine, njezino urušavanje još je nevjerojatnije jer je nedavno prošla sigurnosni pregled.

Urušavanje zgrade u Španjolskoj

Urušavanje zgrade u Badaloni | Foto: screenshot RTVE Notícies/X

Dio stambene zgrade u španjolskom gradu Badaloni urušio se i sa sobom odnio tri života. Najprije je počelo propadati potkrovlje, a zatim je to uzrokovalo daljnje urušavanje stanova. Peterokatnica s 20 stanova, pretrpjela je tzv. ‘palačinka efekt’. Radi se o vrsti djelomičnog urušavanja kada podovi sukcesivno počnu padati jedan na drugog. Sve se dogodilo u utorak oko 10:30 sati.

Regionalna vatrogasna služba brzo je izašla na teren. Snimka unutrašnjosti zgrade koju su objavili na X-u pokazuje ogromnu rupu, a proteže se sve do prizemlja stambenog objekta. Uz pomoć 19 vatrogasnih timova, ručno je očišćeno 60 kubičnih metara šute.

Žrtve su jedan muškarac i dvije žene. Muškarac u svojim tridesetima nedavno je postao otac, a njegov je partner otišao iz stana s bebom samo pola sata prije nemilog događaja. Jedna od poginulih žena bila je samohrana majka. Stigla je iz Istočne Europe s dvije maloljetne kćeri, koje su sada ostale same. Druga je žena bila u svojim 50-ima, prenosi index.hr.

Izdvojeni članak

Video: Balkon se počeo urušavati, dvije žene uspjele izbjeći tragediju

Zgrada je izgrađena 1959. godine te je nedavno prošla sigurnosni pregled. Stanovnici ovog katalonskog primorskog grada sjeverno od Barcelone, žale za tragičnim gubitkom svojih sumještana. U gradu su proglašena tri dana žalosti.

Na koga pada odgovornost kada se tijekom obnove od potresa uruše već oštećeni objekti? Više možete pročitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap