Pretraga

Napokon znamo koliko bi nas koštala gradnja kuće na Mjesecu

A- A+

Da bi došli do cijene gradnje kuće na Mjesecu potrebno je uzeti u obzir različite faktore važne za lunarno graditeljstvo. U to su uključeni posebni materijali koji bi bili potrebni za npr. prozore otporne na meteore ili pak trošak putovanja od Zemlje do Mjeseca, zajedno s prijevozom astronauta i materijala.

Kako bi astronauti bili ti koji bi izvodili gradnju kuće, sigurno njihov trošak ne bi bio zanemariv, s obzirom na to da trenutno ne poznajemo svemirske bauštelce I Foto: Unsplash

Na Mjesec smo već odavno zakoračili, a u planu je i ponovni odlazak. No dok se predano radi na novoj svemirskoj avanturi van našeg plavog planeta, financijski analitičar Salman Haqqi pokušao je izračunati koliko bi vas koštala kuća na Mjesecu.

Prema njegovim predviđanjima kuća na Mjesecu koštala bi 60 milijuna dolara, piše Fox.

Što treba uzeti u obzir?

Da bi došao do ove brojke Haqqi je morao uzeti u obzir različite faktore važne za lunarno graditeljstvo. U to su uključeni posebni materijali koji bi bili potrebni za npr. prozore otporne na meteore ili pak trošak putovanja od Zemlje do Mjeseca, zajedno s prijevozom astronauta i materijala.

Kako bi astronauti bili ti koji bi izvodili gradnju kuće, sigurno njihov trošak ne bi bio zanemariv, s obzirom na to da trenutno ne poznajemo svemirske bauštelce.

Pad cijena

Ipak, Haqqi napominje kako bi kada bi napokon dovezli na Mjesec sav potreban materijal i cijena naknadno pala te bi tada gradnja novih kuća tada iznosila “skromnih” 51 milijun dolara.

Copy link
Powered by Social Snap