Pretraga

NASA organizira natjecanje za ideju svemirskog robota

A- A+

NASA je raspisala natjecanje za učenike američkih škola kojem je cilj dizajnirati robota za iskopavanje tla na Mjesecu. Učenici mogu sudjelovati samostalno ili se prijaviti kao grupa.

Mjesec | izvor: Unsplash

Natjecanje pod imenom “The Lunabotics Junior Contest” zajednički je projekt NASA-e i organizacije Future Engineers, a pravo na sudjelovanje imaju svi učenici koji spadaju u K-12 kategoriju, bilo da dolaze iz javne, privatne škole ili da se školuju od kuće. Kategorija K-12 odnosi se na skupine učenika od vrtića (Kindergarten) do 12. razreda tj. posljednjeg razreda srednje škole, a usprkos tome što svi iz navedene skupine mogu sudjelovati, prikupljena rješenja će se dijeliti u dvije kategorije – vrtićka dob do 5. razreda i 6. do posljednjeg razreda srednje škole.

Cilj natjecanja je skupiti idejna rješenja za izradu robota dimenzija u dimenzijama maksimalno 120 puta 60 puta 60, koji bi trebao nediti odgovore na slijedeća pitanja: kako kopati i skupljati materijala s površine Mjeseca, kako ih prevesti do hangara za skladištenje i kako se nositi s prašinom koja nastaje kao posljedica iskapanja. Sudionici natjecanja moraju svoja rješenja, koja uključuju sliku robota i pisano obrazloženje dostaviti najkasnije do 25. siječnja 2022. godine.

Natjecanje služi kao priprema za projekt Artemis koji će međuostalim služiti i kao pokusni projekt za daljnje istraživanje Marsa. Materijal koji budući robot prikupi koristiti će se i za eksperimentalnu proizvodnju “mjesečevog” cementa.

Copy link
Powered by Social Snap