Pretraga

Nova statistika: Iako je izdano manje građevinskih dozvola, ukupna cijena radova je porasla

A- A+

Cijene materijala rastu, s tim da količina posla u sektoru ne pada. Naime, u svibnju 2022. izdano je 889 građevinskih dozvola, što je više za 6,5% u odnosu na svibnju 2021. Ukupan broj izdanih građevinskih dozvola od siječnja do svibnja 2022. u usporedbi s istim razdobljem 2021. veći je za 7,2%.

Dokumenti | Unsplash

U svibnju prema vrstama građevina, 86,5% dozvola izdano je za zgrade, a 13,5% za ostale građevine. Prema vrstama radova, 78% dozvola izdano je za novogradnju, a 22% za rekonstrukcije.

DZS zgrade definira kao stalne građevine koje imaju krovište i vanjske zidove, sagrađene su kao samostalne uporabne cjeline koje pružaju zaštitu od vremenskih i drugih vanjskih utjecaja, a namijenjene su stanovanju, obavljanju neke djelatnosti ili smještaju i čuvanju životinja, robe, opreme za različite proizvodne i uslužne djelatnosti itd. No, i građevine koje imaju krov, ali ne i sve zidove. Ostale građevine jesu sve građevine koje nisu zgrade, npr. ceste, pruge, cjevovodi, mostovi, brane, sportski tereni itd.

Izdvojeni članak

Opet se ruše rekordi: Najveće poskupljenje građevinskog materijala u posljednjih sedam godina

 

Ukupna predviđena vrijednost radova je 3.605.332 kune, od čega je 2.079.542 kn predviđeno za zgrade, a 1.525.790 kn za ostale građevine. Prema izdanim građevinskim dozvolama u svibnju 2022., predviđeno je građenje 1.191 stana s prosječnom površinom od 102,3 m2.

Iako je nekoliko mjeseci prije izdano više dozvola nego u svibnju, ukupna vrijednost radova porasla je za preko 18 posto. To možemo povezati sa strmoglavim poskupljenjem građevinskog materijala iz mjeseca u mjesec. Cijene građevinskog materijala u lipnju ove godine možete vidjeti ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap