Pretraga

Novouređen pješački Savski most vrijedan 30 milijun kuna ponovno otvoren za pješake i bicikliste

A- A+

Više od 80 godina star Savski most ponovno je otvoren nakon obnove koja je trajala 14 mjeseci. Osim pješačkog dijela, na mostu se nalazi i biciklistička staza.

Savski most Zagreb

Savski most u Zagrebu 2021. godine | foto: Grad Zagreb

Novouređeni pješački Savski most otvoren je nakon 14-mjesečne obnove, a otvorenju je nazočio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević nakon čega je održao press konferenciju za novinare.

– Radi se o mostu koji je star više od 80 godina i zapravo u cijeloj toj svojoj povijesti nikad nije imao značajno pojačanje niti obnovu kakva je napravljena sada. Radovi su koštali oko 30 milijuna kuna bez PDV-a. I zadovoljstvo mi je da su danas oni gotovi, na način da se most može pustiti u pogon za pješake i bicikliste, izjavio je Tomašević.

Izdvojeni članak

[FOTO] Most nad kanjonom Cetine: Pogledajte kako teku radovi na najzahtjevnijem projektu u Hrvatskoj

Konstrukcijski je ojačan i otporniji na potrese

Gradonačelnik je dodao kako će se radovi i dalje nastaviti u sljedećih nekoliko mjeseci, ali već danas se može otvoriti jer je ponovno funkcionalan.

– Ovaj most je itekako bitan za promet pješaka i biciklista, posebice iz Novog Zagreba, i u tom smislu će puno olakšati kretanje pješacima i biciklistima u prometu. Most je zaštićeno kulturno dobro i obnova je rađena u skladu s time. Ovo zapravo nije obnovljivi most, već bi mogli reći da je ovo novi most, konstrukcijski je ojačan i otporniji na potrese, kazao je gradonačelnik.

Tomašević pressica most

Tomislav Tomašević na otvorenju Savskog mosta | foto: screenshot Zagreb.info

Nastavit će se obnova i ostalih mostova

Zagrebački gradonačelnik je najavio kako do kraja mandata planiraju uložiti u obnovu zagrebačkih mostova preko 400 milijuna kuna koju će dijelom financirati iz gradskog proračuna, a dijelom iz fondova Europske unije.

– Mogu već najaviti da smo imali i neke radove koji su obavljeni na Jankomirskom mostu prošle godine, zatim radove na Mostu mladosti, gdje je uloženo 80 milijuna kuna. Mogu isto tako najaviti još radove na Domovinskom mostu koji bi trebali završiti sljedeći mjesec, gdje je uloženo 13 i pol milijuna kuna, rekao je gradonačelnik.

Tomašević je najavio da ove godine planiraju nastaviti radove i na Mostu slobode te Jadranskom mostu.

– Radovi na Jadranskom mostu započet će za mjesec dana. Jedna traka će se obnavljati, tako da most neće biti zatvoren, ali će biti smanjena protočnost tog mosta i tu molim građane za razumijevanje, jer doista nam je bitno da svi ti mostovi budu funkcionalni, sigurni i kvalitetni. Vrijednost radova na Jadranskom mostu bit će oko 28 milijuna kuna, izjavio je Tomašević.

Copy link
Powered by Social Snap