Pretraga

[FOTO] Most nad kanjonom Cetine: Pogledajte kako teku radovi na najzahtjevnijem projektu u Hrvatskoj

A- A+

Most dugačak 216 metara spojit će 600m dugačak tunel Komorjak s tunelom ‘Omiš’ dugačkim 1.400 m. Spajanje mosta očekuje se koncem ove godine. Most koji vodi do omiške obilaznice značajno bi trebao rasteretiti prometne gužve koje su karakteristične za ljetno doba.

most iznad Cetine

most iznad Cetine | foto: screenshot YouTube

Trenutno najzahtjevniji građevinski projekt u Hrvatskoj gradi se u Omišu. Radi se o mostu iznad kanjona Cetine koji će spojiti dva tunela, tunel ‘Omiš’ dugačak 1.471 m i tunel Komorjak, dugačak 600m. Most će biti dugačak 216m, a izvođač radova je tvrtka Strabag. Gradilište su proteklog tjedna posjetili ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović.

Spajanje mosta krajem godine

– Ovaj projekt čija je ukupna vrijednost negdje oko 180 milijuna kuna ide svome kraju, i negdje do kraja ove godine bi trebalo doći do spajanja mosta. Najkasnije u trećem mjesecu sljedeće godine dovršit će se cijela ova dionica čija je duljina oko tri i pol kilometra, izjavio je ministar Butković te dodao kako se projekt financira iz sredstava Europske unije pa bi slijedom toga do kraja godine izašao i natječaj za nastavak obilaznice prema Dugom Ratu.

most Cetina Omiš

most Cetina Omiš | foto: screenshot YouTube

Prije obilaska gradilišta, sastanak s ministrom imao je i župan Blaženko Boban koji je optimističan u vezi natječaja za fazu od Omiša do Dugog Rata. 

– Ministar me zaista razveselio informacijom, kao i direktor Hrvatskih cesta gospodin Škorić, da će već do konca ove godine biti raspisan natječaj i za fazu od Omiša do Dugog Rata, a s one druge strane već je raspisan natječaj za rampu Mravince – TTTS, što me jako veseli, i u ovoj dinamici poslova se zaista stvar odvija kako treba da bi do konca 2025. godine bila u cijelosti gotova dugo iščekivana prometnica, dodao je župan Boban.

dva tunela i most Omiš

dva tunela i most Omiš | foto: screenshot YouTube

– Radi se o iznimno složenom projektu. Dionica koju sad radimo duga je negdje 1,1 km, a radi se o izgradnji dva tunela i mosta preko rijeke Cetine. Vrijednost radova je nešto manja od 180 milijuna kuna, s tim da do kraja godine ćemo izvršiti spajanje mosta, te kako je rekao i ministar, negdje u prvoj polovici sljedeće godine ćemo završiti vjerojatno s kompletnom investicijom, izjavio je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Omiški gradonačelnik Ivo Tomasović siguran je da će obilaznica Omiša pomoći u rasterećenju gužvi čiji su svjedoci tokom ljeta. Nakon obilaska gradilišta mosta i omiške obilaznice, posjetili su i gradilište omiške luke, a više o tome pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap