Pretraga

Od drvene do kamene vune: Razgovor sa Silviom Novakom o inovacijama izolacijske industrije

A- A+

Knauf Insulation je s tvornicom kamene mineralne vune prisutan na hrvatskom tržištu već 43 godine. Osim kamene mineralne vune, poznati su kao i proizvođač staklene mineralne vune, a od ranije i drvene vune. O knaufu kao sveprisutnom materijalu porazgovarali smo sa Silviom Novakom, voditeljem tehničke podrške korisnicima.

silvio novak

Silvio Novak, voditelja tehničke podrške korisnicima u Knauf Insulationu | foto: privatna arhiva

Ima li razlike u izolaciji ravnih i kosih krovova, što o knauf izolaciji morate znati ako se s njom prvi put susrećete? To su samo neka od pitanja kojih smo se dotakli u razgovoru sa Silviom Novakom, voditeljem tehničke podrške korisnicima u Knauf Insulation. Tvrtka globalno zapošljava preko 60.000 ljudi, a u Hrvatskoj je prisutna preko 40 godina pa je to bio i više nego dobar povod za jedan knauferski razgovor.

Što sve Knauf insulation nudi na tržištu, što je vaša specifičnost?

Knauf Insulation jedan je od vodećih proizvođača toplinske, zvučne i protupožarne izolacije u svijetu s jasnom misijom, vizijom i rješenjima koje nudimo u zgradarstvu i industriji. Ako govorimo o hrvatskom tržištu (grupacija Knauf Insulation se naime „proteže“ na tri kontinenta s više od 60.000 zaposlenih u 40 zemalja, odnosno 28 pogona u 15 zemalja), tu smo kao tvornica kamene mineralne vune prisutni već više od 40 godina (točnije 43 godine). Osim kamene mineralne vune, poznati smo i kao proizvođač staklene mineralne vune, a od ranije i drvene vune.

Specifičnost nije „samo“ proizvodnja više vrsta izolacija, već specifična tehnologija koja se bazira na primjeni ekoloških veziva, odnosno veziva koja se ne baziraju isključivo na fenol-formaldehidu. To se u prvom redu odnosi na sve proizvode od staklene vune te proizvode od kamene vune koji se koriste prvenstveno kao izolacija u unutarnjim, zatvorenim prostorima. Time, ne samo da vodimo računa i brigu o zdravlju zaposlenih na našim proizvodnim linijama i o lokalnoj zajednici u kojoj poslujemo, već proizvodimo proizvode koji zadovoljavaju najviše standarde po pitanju zaštite okoliša i zdravih unutarnjih klimatskih uvjeta.

Osim svega navedenog, naši stručnjaci nude sistemska rješenja, što znači da se ne nudi samo proizvod, već i komponente sustava koje direktno utječu na veću efikasnost primijenjenih proizvoda.

Održivost i zaštita okoliša su vam važni, imate li savjete za vaše kupce, kako održivo koristiti knauf?

Samim odabirom naših proizvoda, kupci mogu biti sigurni da su odabrali proizvod koji će, ne samo efikasno i dugoročno uštedjeti veliku količinu energije (za grijanje i hlađenje), već će biti daleko sigurniji po pitanju zaštite od požara (naime, svi proizvodi od mineralne staklene ili kamene vune su klasificirani kao negoriva izolacija) i utjecaja na unutarnju kvalitetu zraka o čemu svjedoče certifikati poput npr. Eurofinsovog Zlatnog certifikata (najviša kategorija) „Indoor Air Comfort Gold“.

Naravno, pri tome je važno da kupci, ukoliko nemaju dovoljno znanja i iskustva u primjeni, odnosno ugradnji proizvoda, poslove ugradnje povjere kvalificiranim izvoditeljima jer postoje brojni detalji koje je potrebno poštivati, a koje iskusni izvoditelji usvajaju praksom i edukacijom od strane naših stručnjaka unutar tvornice, a posebno na terenu.

Kada je o održivosti riječ, svakako bi želio dodati i još jednu važnu stvar. Strategija održivosti Knauf Insulationa, ‘For A Better World’, koja je definirana konkretnim ciljevima za 2025. godinu, usredotočena je na četiri ključna cilja: staviti ljude na prvo mjesto, postići nultu emisiju ugljika, djelovati po principu kružne ekonomije te projektirati i graditi bolje i održive zgrade. Rezultati su već sada sjajni – od smanjenja potrošnje energije i emisije, pa do smanjenja količine otpada.

Koliko se s kvalitetnom izolacijom može uštedjeti na energentima?

Kvalitetnom izolacijom se najviše može uštedjeti na energentima. Da pojasnim, u stručnim krugovima poznata je tzv. Kyoto piramida po kojoj je temelj upravo ušteda energije, a na „preostaloj“ energiji, koja je potrebna za učinkovito grijanje i hlađenje, projektiraju se kvalitetni i što efikasniji sustavi uz maksimalno korištenje obnovljivih izvora energije.

Upravo na tome je i baziran koncept zgrada gotovo nulte energije (nZEB), a uskoro, a to znači već od 2027. godine, sve će javne zgrade morati biti nul-energetske.

Imate u ponudi izolacije za različite tipove krovova, po čemu se one razlikuju?

Tako je, Knauf Insulation u ponudi ima izolacije za različite tipove krovova, a one se prvenstveno razlikuju prema mehaničkim svojstvima, manjim dijelom i toplinsko-izolacijskim.

Naime, jasno je svima da u slučaju izolacije ravnih krovova morate ugraditi proizvod koji je „tvrđi“, odnosno, kako se to deklarira – ima veću tlačnu čvrstoću. Kod kosih krovova se koriste više „mekane“ vune koje služe kao ispuna u šupljinama između rogova, odnosno drvene potkonstrukcije, ali postoji čak i mogućnost izolacije iznad rogova (tzv. Termotop sustavi) što je sve češći slučaj, budući da su korisnici prepoznali važnost kvalitetne i dostatne izolacije, koju često ne mogu postići izolacijom samo između i ispod rogova.

I među tim „tvrdim“ i mekanim“ vunama ima dosta proizvoda i ovisno o brojnim čimbenicima, odlučuje se o primjeni pojedinog proizvoda. Tu jako puno mogu pomoći spomenuti stručnjaci, koji potpuno besplatno stoje na usluzi korisnicima pri donošenju odluke i rješenja.

Svakako bi spomenuo i Urbanscape® zelena rješenja za krovove, zidove i okoliš. Baza ovih zelenih sustava je kamena vuna u roli koja je bez veziva, netretirana je te je podloga za rast biljaka. Ovaj sustav je jednostavan za ugradnju, s visokim kapacitetom zadržavanja vode, dizajniran za zelene krovove na stambenim, nestambenim i industrijskim zgradama u urbanim područjima.

Kako bi objasnili knauf izolaciju nekome tko se prvi put susreće s njom?

Ukoliko želite izgraditi zgradu, obiteljsku kuću ili bilo koju drugu vrstu zgrade koja se grije, hladi, odnosno u kojoj želite postići maksimalno moguću sigurnost, ugodnost i udobnost stanovanja, morate zadovoljiti temeljne zahtjeve za građevinu, njih sedam: mehanička otpornost i stabilnost, sigurnost u slučaju požara, higijena, zdravlje i okoliš, sigurnost i pristupačnost tijekom uporabe, zaštita od buke, gospodarenje energijom i očuvanje topline te održiva uporaba prirodnih izvora.

Primjenom naših proizvoda direktno zadovoljavate pet, a indirektno još preostala dva zahtjeva što rijetko koji građevni proizvod može i za sada niti jedna izolacija tog tipa ne može konkurirati po pitanju sveobuhvatnosti ranije navedenih karakteristika.

Isto tako, u prvi plan svakako stavljamo utjecaj na okoliš i zdravlje korisnika zgrada u kojima su ugrađeni naši proizvodi, što u konačnici donosi brojne benefite u uštedi toliko potrebne energije.

Ono što nas definitivno razlikuje od ostalih je i sada već svima poznat pojam ECOSE® tehnologija, odnosno tehnologija proizvodnje na osnovi prirodnih veziva koja jamči najviši stupanj zaštite okoliša u ovoj branši. Pored manjeg utjecaja na okoliš u tijeku proizvodnje, proizvodi od mineralne vune s ECOSE® tehnologijom jamče višu razinu održivosti, zelenu gradnju i kvalitetu zraka u prostoru.

Korištenjem mineralne vune s ECOSE® tehnologijom poboljšavaju se trajnost i održivost zgrada. Uz to, proizvodi Knauf Insulationa imaju i pozitivne učinke na zaštitu okoliša, očuvanje prirodnih resursa, smanjenje emisija stakleničkih plinova, financijsku uštedu i održivi razvoj.

Copy link
Powered by Social Snap