Pretraga

Otvoreno trajektno pristanište Žigljen, investicija vrijedna 9,74 milijuna eura

A- A+

Projekt transformacije pristaništa Žigljen obuhvatio je rekonstrukciju i nadogradnju infrastrukture koja je sada spremna za prihvat plovila i u lošim vremenskim uvjetima. Smanjeno je i vrijeme potrebno za ukrcaj i iskrcaj putnika.

Žigljen

žigljen | foto: ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Svečano je otvoreno trajektno pristanište Žigljen, rekonstruirano i dograđenog u okviru EU projekta vrijednog 9,74 milijuna eura. U sklopu projekta obavljeno je produljenje, odnosno dogradnja i rekonstrukcija obale 1, 2 i 3, te je omogućeno pristajanje plovila pri lošijim vremenskim uvjetima izgradnjom nasipa koji će štititi obale od vjetra i valova.

Projektnim aktivnostima smanjila se i potreba za manevriranjem na vezu, skraćeno je trajanje manevra uplova i isplova, te su se ispunili uvjeti za noćenje plovila u trajektnom pristaništu na obali 3. Osiguran i adekvatan privez, kao i sigurnost trajektne linije Prizna-Žigljen.

Cilj projekta bio je postizanje dugoročne demografske, ekološke, energetske i ekonomske samoodrživosti otoka Paga kroz poboljšanje usluge prijevoza tijekom cijele godine i bez obzira na pritisak turizma. Naime, kroz ovo trajektno pristanište godišnje prođe oko milijun putnika i oko 300 tisuća vozila. Stoga je bilo važno skratiti boravak i čekanje vozila na ukrcaj, a time i smanjiti gužve na pristaništu.

Izdvojeni članak

Bizarna nesreća iznenadila Hvarane: S trajekta u more pao kamion prepun asfalta

U svečanosti otvorenja sudjelovalo je Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je istaknuo kako je trajektno pristanište Žigljen značajan infrastrukturni projekt, koji je, uz luku Tkon u Zadarskoj županiji, bio jedna od prvih investicija koja je dobila europsko financiranje.

– Osoba koja je smatrala da ovdje treba napraviti luku bila vizionar. Drago mi je da smo i mi prepoznali, kao Ministarstvo i kao Vlada, da treba napraviti i ovo proširenje. Vlada Republike Hrvatske od samih je početaka, točnije od 2017. godine, otvorila vrata ovakvim investicijama. Uz pomoć europskih i nacionalnih sredstava danas ulaže negdje oko 300 milijuna eura u projekte lučke infrastrukture. Mi smo zemlja okrenuta moru, živimo od mora i nama su ovakvi projekti ključni i s aspekta sigurnosti plovidbe i s aspekta turizma, rasta gospodarstva, rekao je Butković.

Pogledjate ovdje gdje se još duž obale ulaže u prometnu infrastrukturu.

 

Copy link
Powered by Social Snap