Pretraga

Ovaj skupi stroj će ubrzati probijanje tunela Učke

A- A+

Montiranje skupog stroja za drobljenje i izvoz iskopanog i raznesenog materijala ubrzava cijeli proces iskopavanja tunela Učke. Prve eksplozije su načele drugu cijev tunela još u ožujku ove godine. Projektanti planiraju probiti tunel do 2023. godine, a prva vozila će se provozati novim tunelom, vrijednim oko 200 milijuna eura, u ljeto 2024. godine.

Stroj za špricanje betona | Screenshot/Youtube

Do sada se probilo ukupno 200 metara tunela s obje strane, istarske i kvarnerske. Dnevno je potrebno tisuću kilograma eksploziva za probijanje, a novi stroj kojeg su namontirali ubrzava proces ekskavacije prilikom drobljenja većih komada raznesenih stijena i izvoza istih van tunela. Iz tunela će biti iskopano oko 600 tisuća tona materijala, a nova traka za izvoz i zbrinjavanje materijala ima veliki utjecaj na brzinu izvođenja tog dijela posla.

– Drobilica drobi i s trakom se vozi van. Drobilica je kapaciteta do 500 tona na sat vremena gotovog materijala izvezenog van, rekao je voditelj poslova Stjepan Culi za HRT.

Izdvojeni članak

Druga cijev tunela Učka probija se s tisuću kilograma eksploziva dnevno

Svaki utovarivač materijala koji se izvozi vrijedi milijun eura.

Osim toga, namontiran je još jedan stroj koji se bavi osiguravanjem probijenih dijelova. Inače, na novoprobijene zidove tunela su se ručno montirale oplate i stavljao se beton radi učvršćivanja zidova, stropa pa i same konstrukcije tunela. Sada, novi stroj sam obavlja proces betoniranja.

Stroj u tunelu Učka | Screenshot HRT

– Upalimo stroj i sve se radi na daljinsko upravljanje. Šprica se beton po zidovima. Radi se o betonu koji se odmah steže, ne pada dolje, nema oplate, ide direktno na zid, objasnio je strojar Tvrtko Bilješković.

Izdvojeni članak

Najduži tunel na svijetu koji se gradi 20 godina prometno je rješenje Europe

Detaljnije o cijeni probijanja tunela, izvođačima i projektantima, fotografijama, vremenskim rokovima i značaju za Istarsku i Primorsko-goransku županiju možete pročitati u našem tekstu ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap