Pretraga

Druga cijev tunela Učka probija se s tisuću kilograma eksploziva dnevno

A- A+

Prve eksplozije su načele drugu cijev tunela još u ožujku ove godine. Projektanti planiraju probiti tunel do 2023. godine, a prva vozila će se provozati novim tunelom, vrijednim oko 200 milijuna eura, u ljeto 2024. godine. Dnevno se probija s tri kontrolirane eksplozije kombinirane s istarske i kvarnerske strane.

RGN fakultet | Facebook

S istarske strane se u četiri mjeseca probilo 175 metara, a s kvarnerske strane 22 metra. Dnevno je potrebno tisuću kilograma eksploziva koji se zabijaju u stijene na dubinu od četiri metra. Nova cijev tunela bit će dugačka 5.630 metara, što je za otprilike 500 metara duže nego prva cijev. Uz to, probit će se još 24 poprečna prolaza koja su ukupno dodatnih 1.500 metara posla.

Izdvojeni članak

Najduži tunel na svijetu koji se gradi 20 godina prometno je rješenje Europe

Bina Istra, kojoj je glavni dioničar francuska građevina tvrtka Bouygues, glavni je izvođač radova. Tunel se probija 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, trenutno se montira drobilica i traka za izvoz materijala koja će ubrzati cijeli proces za deset metara dnevno. U projektu sudjeluje i Rudarsko-geološko-naftni (RGN) fakultet Sveučilišta u Zagrebu, točnije profesori Mario Dobrilović i Vječislav Bohanek.

Copy link
Powered by Social Snap