Pretraga

Počela izgradnja hrvatske kapele u Betlehemu: Ugrađena kapsula u kojoj se nalazi zastava

A- A+

U Betlehemu je i službeno započela izgradnja hrvatske kapele. Na blagoslovu radova su bili prisutni župan Blaženko Boban, monsinjor Marin Barišić koji je predvodio svečanu svetu misu, franjevac konventualac fra Tomislav Glavnik i gradonačelnik grada Beit Sahoura, Hani Hayek.

Kapela u Betlehemu, foto: Splitsko-dalmatinska županija

Na Pastirskim poljanama pored Betlehema, danas je započela izgradnja hrvatske kapele, Kapele Svetoga Jeronima, Svetoga Nikole Tavelića i hrvatskih svetaca i blaženika Jedna je to od šest kapela koje se tamo planiraju graditi, a upravo hrvatska se nalazi na najvećem i središnjem mjestu. Na blagoslovu radova je bio prisutan i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, župan Blaženko Boban, koji je potpisao temeljnu povelju ove crkve.

– Hvala svima koji su omogućili da i Hrvati hodočasnici na prostoru Svete Zemlje dobiju ono što su mnogi drugi narodi dobili. To će ubuduće biti mjesto na kojemu će hodočasnici imati svoje okupljalište i priliku za organiziranje svetih misa te okrjepu. Zadovoljstvo mi je što sam bio izaslanik predsjednika Vlade gospodina Andreja Plenkovića jer je hrvatska Vlada uistinu mnogo pripomogla da dođe do izgradnje, ali je i financijski pomogla samu izgradnju, rekao je Boban.

Izdvojeni članak

Pogledajte kako će izgledati hrvatska kapela u Betlehemu koja bi se mogla graditi od materijala iz Hrvatske

Svečanu svetu misu predvodio je nadbiskup u miru monsinjor Marin Barišić, koji je i blagoslovio početak radova.

Velik dan za Hrvatsku

– Velik je ovo dan za hrvatske hodočasnike, našu crkvu i naš narod i hrvatsku državu. Kad god se ovdje slavi misa, onda je to božićno ozračje. Danas, na Božić, blagoslovili smo početak radova i temeljnu povelju o novoj crkvi, novom domu, ovdje na Polju pastira u Betlehemu. To će biti jedan kutak Hrvatske u Svetoj Zemlji, poručio je Barišić.

Franjevac konventualac fra Tomislav Glavnik također je rekao kako je ovo velik dan za cijelu Hrvatsku. Spomenuo je tako i kako je Hrvatska dobila mogućnost pomoći u izgradnji četvrte kapele, koja je ujedno i najveća na ovom području. Imat će 250 sjedećih mjesta i prostirat će se na 300 četvornih metara.

Na otvaranju radova je bio prisutan i gradonačelnik grada Beit Sahoura, Hani Hayek, koji je istaknuo kako je počašćen današnjim događajem.

– Danas je povijesni dan i za naš grad, a vrlo smo počašćeni svim hodočasnicima i svima onima koji su danas na ovome svetome mjestu. Na ovome mjestu će biti mjesto prijema za hodočasnike, turiste i cijeli svijet. Na ovome mjestu će toliko puno hodočasnika iz Hrvatske će moliti i bit će crkva svih svetaca hrvatskoga naroda, a molit će se čitav svijet. Naš grad radostan zbog današnjeg događaja, a ovaj događaj ima i velik ekonomski doprinos, izjavio je Hayek.

U temelje nove crkve danas je ugrađena kapsula u kojoj se nalazi zastava Republike Hrvatske, grb Splitsko-dalmatinske županije kao i još nekolicina predmeta koji su vezani uz Hrvatsku. Županu Bobanu i monsinjoru Barišiću vikar Kustodije Svete Zemlje Dobromir Jasztal uručio je prigodnu spomen medalju na 800 godina dolaska franjevaca u Svetu Zemlju. Događaju su nazočili i zamjenik župana Stipe Čogelja, predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić i rektor Sveučilišta u Splitu dr. sc. Dragan Ljutić.

Podsjećamo, riječ je o katoličkom i građevinskom projektu u vrijednosti od 3.375.000 milijuna kuna, a oporba tvrdi da bi se s tim iznosom moglo obnoviti desetak kuća u Banovini ili bi se mogli sufinancirati skupi lijekovi za djecu oboljelu od rijetkih bolest. Više o tome možete pročitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap