Pretraga

Pogledajte kako će izgledati hrvatska kapela u Betlehemu koja bi se mogla graditi od materijala iz Hrvatske

A- A+

Hrvatska će uskoro dobiti novu kapelu posvećenu hrvatskim svecima i mučenicima koja se nalazi ni manje ni više nego u Betlehemu. Riječ je o katoličkom i građevinskom projektu u vrijednosti od 3.375.000 milijuna kuna, a oporba tvrdi da bi se s tim iznosom moglo obnoviti desetak kuća u Banovini ili bi se mogli sufinancirati skupi lijekovi za djecu oboljelu od rijetkih bolest. Štoviše, materijal za gradnju hrvatske kapele u Betlehemu trebao bi se dopremiti upravo iz Hrvatske, a autohtonosti samog objekta pridonijet će i umjetnička djela raznih hrvatskih umjetnika. Među ukupno šest kapela koje se planiraju graditi, upravo će naša kapela dobiti središnje i najveće mjesto.

hrvatska kapela u Betlehemu

Projekcija hrvatske kapele u Betlehemu u vrijednosti od 3.375.000 kuna | foto: IKA

Katolička crkva je važan dio hrvatske povijesti te predstavlja jedan od važanijih segmenata nacionalnog identiteta. Naša će zemlja tako biti obogaćena za još jedan sakralni objekt, naime, radi se o gradnji nove iznimno važne kapele koja pak neće biti smještena na području Hrvatske, već ni manje ni više nego u Betlehemu.

Naime, kustodija Svete zemlje Hrvatskoj je darovala teren u Betlehemu, a za izgradnju kapele u spomen hrvatskim svecima i mučenicima već su izdane dozvole. Osim toga, građevinski materijal za hrvatsku kapelicu trebao bi doći upravo iz Hrvatske, uključujući i umjetnička djela koja bi trebala oplemeniti cjelokupni inventar. Na taj se način itekako doprinosi autohtonosti cijelog projekta i prepoznatljivosti Hrvatske, kako u katoličkom smislu tako i u onom građevinskom. Osim toga, hrvatski narod je također pozvan da se uključi u cijelu priču o gradnji hrvatske kapele u Betlehemu.

Izdvojeni članak

[FOTO] Znate li kada je sagrađena zadarska crkva Sv. Donata?

Financijska potpora od 3.375.000 kuna

Na 72. sjednici Vlade Republike Hrvatske prihvaćen je prijedlog Ministarstva vanjskih i europskih poslova o gradnji Kapele hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu, prenosi Informativna katolička agencija. Također, Samostanu Svetog Duha franjevaca konventualaca za izgradnju tog važnog katoličkog objekta je odobrena jednokratna financijska potpora u vrijednosti od 3.375.000 kuna. Opisujući prijedlog projekta, ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman je rekao da su navedena financijska sredstva osigurana u državnom proračunu za 2021. godinu te u projekcijama za 2022. i 2023. godinu.

Prema projektu, Kapela hrvatskih svetaca i blaženika sastojat će se od dva bogoslužna prostora, uključujući kapelu na otvorenom prostoru kapaciteta od 111 sjedećih mjesta, a druga kapela bit će smještena u zatvorenom prostoru kapaciteta od 200 sjedećih mjesta. Obje kapele imat će i svoj oltar za misna slavlja.

Štoviše, riječ je o gradnji velikog crkvenog kompleksa koji će se sastojati od ukupno šest kapela, a sve kapele gradit će se na Pastirskim poljima. Među tim kapelama, jedna će biti upravo u čast hrvatskih svetaca i blaženika te Majci Božjoj od Kamenitih vrata. Međutim, ovakav projekt ipak nije izostao bez negativnih reakcija pa oporba tvrdi da bi se s tim iznosom moglo obnoviti desetak kuća u Banovini ili bi se, s druge strane, mogli sufinancirati skupi lijekovi za djecu oboljelu od rijetkih bolest, prenosi portal Index.hr.

hrvatska kapelica u Betlehemu

Građevinski materijal za hrvatsku kapelu trebao bi se dopremiti iz Hrvatske | foto: IKA

Materijal za gradnju iz Hrvatske

Ministar Grlić Radman također je u priopćenju o detaljima projekta naglasio da je kustosija Svete zemlje darovala teren u Betlehemu za gradnju hrvatske kapele, kao i da su već izdane dozvole za njezinu gradnju. Posebno je istaknuo da će inventar biti obogaćen umjetničkim djelima koja će darovati razni hrvatski umjetnici.

Hrvatska će kapela, među svih šest kapela, biti najveća te će dobiti središnje mjesto. Osim što će njezin inventar biti obogaćen umjetničkim djelima koja će darovati hrvatski umjetnici, gvardijan Samostana Svetog Duha franjevaca konventualaca fra Tomislav Glavnik u dogovoru s kustosom Svete Zemlje fra Francescom Pattonom i koordinatorom cijelog projekta fra Marcelom Ariel Cichinelliijem, predložio je da se građevinski materijal za hrvatsku kapelu poput kamena, drva i sl. dopremi upravo iz Hrvatske.

Fra Glavnik: Hrvatski narod pozvan da se uključi u projekt

Zagrebački kardinal nadbiskup Josip Bozanić je još 10. veljače 2020. godine na misi proslave Stepinčeva u zagrebačkoj katedrali blagoslovio kamen temeljac za Kapela hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu. Štoviše, fra Glavnik je u svom priopćenju dodao i kako je cilj da se u ovaj izniman katolički projekt aktivno uključi i hrvatski narod – da kao narod financiramo jednu kapelu koja će biti posvećena hrvatskim svecima i blaženicima.

Također, zahvalio je zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Bozaniću koji je prihvatio cijelu inicijativu te blagoslovio kamen temeljac. Nada se da će se i brojni dobročinitelji uključiti u potporu gradnje hrvatske kapele, ali i u potporu koja se već daje i želi se nastaviti davati franjevcima u Svetoj Zemlji, kao i svim projektima koje oni vode na tom području. Prema njegovim riječima, to će na poseban način ići u korist kršćanima koji tamo žive jer bi bez kršćana Sveta Zemlja bila samo jedan muzej. Fra Glavnik zaključuje da se upravo molitvom, kao i materijalnom podrškom nastoji biti u njihovoj blizini.

Pogledajte kako će izgledati hrvatska kapela u Betlehemu koja bi se mogla graditi od materijala iz Hrvatske
Share via
Copy link
Powered by Social Snap