Pretraga

Podnesena žalba na izbor zajednice ponuditelja za najskuplju dionicu autoceste u Hrvatskoj, nije se poštivala dokumentacija natječaja

A- A+

Ranije ove godine na natječaju su odabrani projektanti za dionicu za koju se smatra da će biti najskuplja dionica autoceste. Za ‘trasu’, duljine 28 kilometara, od Dola do Osojnika, vrijednost prve poddionice procjenjuje se na 179 milijuna, a druge na 201 milijun eura, bez PDV-a. Samo provođenje projektiranja procijenjeno je na iznos devet milijuna eura s PDV-om, te se za taj posao prijavilo pet zajednica ponuditelja. Tri ponude odmah su proglašene nevaljanima, no nakon što je između preostale dvije prijave odabran pobjednik, odluka je na žalbu druge zajednice ponuditelja ipak poništena.

autocesta

Autocesta, ilustracija | foto: Vlada Republike Hrvatske

Dionica prema Dubrovniku koja se, radi procjene da će samo kilometar ove ceste koštati čak oko 27 milijuna eura i ranije se spominjala kao najskuplja dionica autoceste u Hrvatskoj. Provođenje projektiranja ove ceste bilo je procijenjeno na devet milijuna eura plus PDV, a za izvođenje tog posla javilo se pet zajednica ponuditelja. Iako su projektanti odabrani, sada je na njihovu prijavu zbog nepoštivanja navoda dokumentacije natječaja, podnesena žalba.

Budući da je odluka za izbor tvrtke po najnovijem poništena, izbor projektanata za dio autoceste koja vodi prema Dubrovniku tako će se sada znatno produžiti. Na natječaju za izradu projektne dokumentacije te ishođenje građevinskih dozvola za dionicu Rudine-Osojnik, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave na autocesti A1 poništila je, naime, izbor splitskog Geoprojekta, zagrebačke Mobilita Evolve i kineskog China Railwayeryuan Engineering Groupa, prenosi Forbes Hrvatska.

Izdvojeni članak

Sanacija cestovne odvodnje na jednoj od najprometnijih cesta u Hrvatskoj

Dok su tri ponude odmah proglašene nevaljanima, preostali su već spomenuti pobjednici natječaja s podugovarateljima, a njihova je ponuda iznosila 5,38 milijuna eura, zajedno s PDV-om, dok su drugi uzeti u obzir ZG-PROJEKT i BBD – Bridge & Building Design sa svojim podugovarateljima. Ta druga ponuda iznosila je 5,68 milijuna eura s PDV-om, a upravo oni su i podnijeli žalbu.

Problem je nastupio stoga što se prema dokumentaciji natječaja dio posla nije smio prepuštati podugovarateljima, a baš taj dio bio je sporan u dokumentaciji pobjednika. Kako navodi dio žalbe koji je prema komisiji bio osnovan, kineski China Railwayeryuan Engineering Groupa i Geoprojekt podizvoditeljima Promel projektu i Dalekovod projektu namijenili su dio posla projektiranja tunela koji prema dokumentaciji, kao podizvoditelji te tvrtke ne bi smjele obavljati. Odluka je iz tog razloga poništena, a zanimljivo je istaknuti da je Dalekovod tvrtka-podizvoditelj zajednice čija je pobjeda poništena, no i one koja je uložila žalbu.

Nakon dvadeset godina čekanja, i Zagreb i Sisak bit će povezani autocestom, o čemu možete pročitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap